vrijdag, 10. september 2010 - 9:26

Unieke waterkelders ontdekt in Amsterdams grachtenpand

Amsterdam

Tijdens funderingsonderzoek aan een Amsterdams grachtenpand zijn twee unieke en bijzondere waterkelders ontdekt. ‘Waterkelders komen vaker voor, maar de gaafheid van deze kelders en de bijzondere schoonheid ervan zijn uitzonderlijk’, meldt de gemeente Amsterdam vrijdag.

Het pand aan de Lauriergracht 116 is een complex met een hoofdgebouw aan de gracht en twee losstaande vleugels op het binnenterrein. Het deels 17e eeuwse-, deels 18e eeuwse pand heeft verschillende functies gehad waaronder een voormalig Luthers Weeshuis (vanaf 1678) een militair hospitaal (1811), kazerne, politiebureau (1881-1930), passantenhuis voor Knil-militairen, jeugdhotel (1961) en opvang voor drugsgebruikers. Nu zit er Anti-kraak.

Funderingsonderzoek
De onlangs vrijgekomen begane grond en bijgebouwen van Lauriergracht 116 wil men gaan inrichten met kleinschalige bedrijfsruimtes voor de creatieve industrie. Voorafgaand hieraan was funderingsonderzoek noodzakelijk. Tijdens dit onderzoek kwamen de twee bijzondere waterkelders aan het licht.

Waterkelders werden vroeger gebruikt om bewoners van vers water te voorzien. Ze komen vaak voor, maar deze twee zijn uniek en uitzonderlijk door hun gaafheid en schoonheid. De kelders zijn ca. 9,5 meter lang, 3,5 meter breed en bijna 3 meter hoog. Beide kunnen ca. 200.000 liter regenwater opvangen.

Monumentale waarde
Om de monumentale waterkelders ook voor toekomstige generaties te behouden, investeert stadsdeel Centrum in een speciale funderingtechniek. Dit is een investering van EUR 100.000,-. Bij de Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed is hiervoor subsidie aangevraagd.
Provincie:
Tag(s):