vrijdag, 2. juli 2010 - 23:33 Update: 08-07-2014 1:03

Uruguay na penaltythriller volgende horde Oranje

Zuid-Afrika

(Elfvoetbal) Door een 1-1- stand na negentig minuten voetbal en doelpuntloze verlenging van nog eens dertig minuten werd vanaf de strafschopstip bepaald wie de tegenstander van het Nederlands elftal in de halve finale zou worden. De Uruguayanen waren vanaf elf meter het koelst, waardoor Oranje dinsdagavond om 20.30 uur aftrapt tegen Diego Forlan en co.

Het eerste half uur leek er weinig aan de hand voor Uruguay. De Zuid-Amerikanen domineerden tegen Ghana en speelden vier goede mogelijkheden bij elkaar. Luis Suarez zag een schot en volley gekeerd worden door Richard Kingson, die Forlan nog over zag schieten en bij een corner bijna door een eigen verdediger verschalkt werd. Het gemak waarmee Uruguay de kansen bij elkaar speelde, maakte de ploeg van bondscoach Oscar Tabarez ietwat hautain. Die houding deed de wedstrijd in het laatste kwartier voor rust kantelen.

Ghana rook de gemakzucht en pakte plots het initiatief over. Een kopbal rakelings langs de kruising van Isaac Vorsah was een waarschuwing, maar die werd niet opgepakt door Uruguay. Daardoor konden de Afrikanen blijven aanvallen en kansen creëren. Kevin-Prince Boateng schoot centimeters naast de paal en zag een omhaal net over het doel vliegen. Ook Sulley Muntari deed van zich spreken. Eerst zag hij zijn kopbal nog voorlangs rollen, maar in blessuretijd zette de Internazionale-middenvelder Ghana op voorsprong. Uruguay-doelman Fernando Muslera verkeek zich lelijk op zijn schot, dat van zeker 35 meter doeltreffend was.

Met Ajacied Nicolas Lodeiro voor Alvaro Fernandez probeerde Uruguay met meer aanvallende impulsen na rust orde op zaken te stellen. Die opzet slaagde ditmaal door een keepersfout aan de zijde van Ghana. Diego Forlan zwabberde in de 55e minuut een vrije trap richting Kingson, die de bal evenals Muslera eerder totaal verkeerd inschatte en achter zich in het net zag ploffen.

Na de treffer ontspon zich een gelijkwaardig duel met kansen over en weer. De beste waren voor Suarez, die eerst een voorzet van Forlan naast volleyde en Kingson zijn eerdere fout zag herstellen toen die Suarez' schot van dichtbij uit de kruising ranselende. Uruguay voelde door de mogelijkheden dat het door kon drukken en drong Ghana steeds verder achteruit om de beslissing in de reguliere speeltijd af te dwingen. Dat lukte niet, waardoor La Celeste en de Black Stars net als in hun achtste finales tegen respectievelijk Zuid-Korea en VS opnieuw verlengen moesten.

Daarin maakte Ghana de meeste aanspraak op de overwinning. Boateng was twee keer dichtbij. Eerst kon hij vanuit een lange ingooi met het hoofd net niet de juiste richting aan de bal geven en even later zag hij Muslera zijn knal uit de bovenhoek wegtikken. Dé kans kwam echter vanaf elf meter in werkelijk de allerlaatste seconde.

Suarez tikte een kopbal met de hand van doellijn, kon met rood vertrekken en gaf Gyan zo de kans om Ghana vanaf de penaltystip naar de halve finale te schieten. De spits trapte tegen de lat, waardoor Suarez binnen tien seconden van schlemiel tot held uitgroeide en zijn vaderland op wel heel ongebruikelijke wijze behoedde voor uitschakeling.

Ook de penaltyreeks was bloedstollend spannend. Uiteindelijk trok Uruguay aan het langste eind. Voor de Zuid-Amerikanen miste alleen Maximiliano Pereira. Hij schoot over. Muslera werd net als Suarez daardoor van schlemiel ook een held. Hij maakte zijn fout van eerder in het duel helemaal goed door penalty's van John Mensah en Dominic Adiyiah te stoppen. Sebastian Abreu kon daardoor met de vijfde strafschop het lot van Ghana bezegelen. Met een heuse Panenka nam hij een enorme gok, die nog goed uitpakte ook.
Categorie:
Tag(s):