maandag, 19. april 2010 - 22:15

Uruzgan neemt afscheid van gesneuvelde collega's

Militairen en burgers van Task Force Uruzgan hebben vandaag afscheid genomen van de zaterdag gesneuvelde korporaal van de mariniers Jeroen Houweling en marinier Marc Harders.

Na een waardige afscheidsdienst en rampceremonie vertrokken ze vandaag met het vliegtuig op weg naar Nederland, waar ze later deze week aankomen op Vliegbasis Eindhoven.

De C-130 Hercules van de luchtmacht maakte een tussenstop in Kandahar, waar het na een eresaluut van de militairen daar doorvloog naar de Verenigde Arabische Emiraten.

Op Kamp Holland maakten veel collega's de herdenkingsceremonie mee in de Apache-onderhoudshangaar, waar foto's, muziek en typerende toespraken van kameraden herinnerden aan de omgekomen militairen.

De met de Nederlandse vlag bedekte kisten met de lichamen van de militairen werden na de afscheidsdienst met een Landrover naar het gereedstaande vliegtuig vervoerd. Voorafgegaan door een Canadese doedelzakspeler, begeleidden 2 draagploegen van naaste collega's de voertuigen met de kisten. Langs de gehele route naar het vliegveld bij Kamp Holland vormden honderden Nederlandse, Australische, Amerikaanse en Afghaanse militairen een erehaag. Zij brachten de gesneuvelde militairen een laatste groet en de laatste eer. Terwijl de draagploegen de kisten naar een Nederlandse C-130 Hercules droegen, vuurde een Pantserhouwitser een saluutschot af voor beide gesneuvelden. 2 Apache-gevechtshelikopters van de Nederlandse Air Task Force vlogen een flyby over de aangetreden militairen.
Provincie:
Tag(s):