zondag, 3. oktober 2010 - 15:44 Update: 08-07-2014 1:02

Utrecht verslaat ongeïnspireerd Ajax in de ArenA: 1-2

Amsterdam

[ELF-Voetbal] Voor het eerst in 25 competitiewedstrijden heeft Ajax weer eens verloren. FC Utrecht was zondag met 1-2 de sterkste in de ArenA. Ricky van Wolfswinkel werd matchwinner door twee keer uit een strafschop te scoren.

FC Utrecht begon fel aan de zware uitwedstrijd in Amsterdam. Pas na een half uur werd Ajax wakker, maar toen stond het al op een beslissende 0-2 achterstand. Twee keer was het raak vanaf de stip.

De eerste penalty was een cadeautje van Luis Suárez. De spits sloeg de bal op onbegrijpelijke wijze weg bij een corner. Van Wolfswinkel rondde het buitenkansje beheerst af en zette Utrecht daarmee na zeven minuten op 0-1.

Niet veel later mocht de topscorer van de Eredivisie opnieuw vanaf elf meter aanleggen. Eyong Enoh liet Edouard Duplan weglopen, die door Dries Mertens werd bediend. De Utrechtse aanvaller kon vrij binnentikken, waardoor Enoh zich genoodzaakt zag hem naar de grond te trekken. Van Wolfswinkel tekende na vijftien minuten al voor de 0-2.

Ajax stelde bar weinig tegenover het opportunistische spel van de gasten. Grote kansen werden er niet gecreëerd. Pas na rust schakelde de ploeg van Martin Jol twee tandjes hoger en zette Utrecht onder druk. De Domstedelingen hielden zich echter relatief eenvoudig staande, al was zichtbaar dat enkele spelers de wedstrijd van donderdag tegen Liverpool in de benen begonnen te voelen.

Suárez kreeg vlak voor tijd een mooie kans, maar zijn vrije trap spatte op de lat uiteen. Vier minuten in blessuretijd was het wel raak. Siem de Jong schoot de bal op fantastische wijze van de rand van de zestien in de kruising boven de kansloze Michel Vorm. Dit prachtige doelpunt bleek echter voor de statistieken. Utrecht boekte de eerste uitzege van het seizoen.