maandag, 4. januari 2010 - 15:38

Utrechtse onderzoekers graven geschiedenis zuidelijke ijskap op

Utrecht

Henk Brinkhuis en Peter Bijl van de Universiteit Utrecht vertrekken op 8 januari met het internationale onderzoeksschip de Joides Resolution van Nieuw-Zeeland naar het Antarctische kustgebied. ‘Daar willen de paleoklimaatonderzoekers door middel van boringen in de oceaanbodem meer te weten komen over de geschiedenis van de zuidelijke ijskap’, meldt de Universiteit Utrecht maandag.

De zuidelijke ijskap is zo’n 33 miljoen jaar geleden vrij plotseling gevormd. De ervaringen van de onderzoekers zijn te volgen via een website, die speciaal voor deze reis is opgezet. In de barre omstandigheden van de zuidelijke oceaan bij Wilkes Land, voor de kust van Antarctica gaan de onderzoekers kilometers oceaanbodemmodder naar boven halen. Hierbij komen ze aardlagen tegen die zo’n 33 miljoen jaar geleden werden gevormd, toen de Zuidpool in relatief korte tijd door een ijskap werd bedekt.

“De boorkernen die we omhoog halen vormen in feite het geschiedenisboek van de Antarctische ijskap. Door de fossielen en mineralen in de boorkern te onderzoeken willen we erachter komen onder welke klimatologische omstandigheden de Antarctische ijskap ontstond, en hoe klimaatverandering deze ijsmassa vervolgens heeft beïnvloed”, aldus Peter Bijl.

Live verbinding met scholieren
De Utrechtse onderzoekers delen tijdens de meer dan twee maanden durende expeditie hun ervaringen via het internet. Behalve filmpjes met de laatste updates zijn via de website blogs van de onderzoekers te vinden. Daarbij wordt vanaf het onderzoeksschip live videocontact gemaakt met middelbare scholen. De leerlingen kunnen hierbij direct hun vragen aan de wetenschappers stellen.

Wetenschappelijk leider
Prof. dr. Henk Brinkhuis is een van de twee leiders van het team van internationale wetenschappers op het expeditieschip. Brinkhuis en zijn Utrechtse collega’s spelen wereldwijd een belangrijke rol in het onderzoek naar het klimaat van miljoenen jaren geleden, dat ook inzicht geeft in toekomstige klimaatveranderingen. De onderzoekers lieten eerder al zien dat het zeewater rond de Zuidpool 50 miljoen jaar geleden tropisch was.

Integrated Ocean Drilling Program
Het onderzoek valt onder het Integrated Ocean Drilling Program (IODP). Nederland is lid van het IODP om zo Nederlandse onderzoekers toegang te verschaffen tot dit hoogstaande wetenschappelijke onderzoek. NWO betaalt namens Nederland de jaarlijkse contributie.
Categorie:
Tag(s):