maandag, 12. april 2010 - 9:17 Update: 08-07-2014 1:04

Vaccin tegen asbestkanker

In het Erasmus MC in Rotterdam is een vaccin tegen asbestkanker in ontwikkeling. Dit meldt de Telegraaf vandaag.

Volgens onderzoeksleider Joachim Aerts is dit een wereldprimeur.
Nadat de proeven met muizen succesvol waren, is een eerste klinische test gedaan met tien mensen met een vergevorderde vorm van mesothelioom, asbestkanker.

"Eén patiënt leeft nu, vier jaar na de behandeling nog steeds. En het gaat goed met hem. De volgende stap is om te onderzoeken of dit inderdaad door het vaccin komt", zegt onderzoeksleider Joachim Aerts vandaag in de Telegraaf. Aerts is longarts in het Amphia Ziekenhuis Breda en universitair docent van het Erasmus MC.

Aerts geeft aan dat dit de eerste keer is dat er iets tegen deze vorm van kanker te doen is en dat het onderzoek vanuit de hele wereld op de voet gevolgd wordt.

Bij mensen die wel vijftig jaar geleden asbestdeeltjes hebben ingeademd kan mesothelioom kan in en rond longen ontstaan. Tot op heden is de ziekte onbehandelbaar omdat zij, in tegenstelling tot andere vormen van kanker, zich bij iedere patiënt anders gedraagt.

Het onderzoek is een samenwerkingsverband tussen het Erasmus MC in Rotterdam, het Amphia Ziekenhuis in Breda en de universiteiten van Nijmegen en Gent. Het wordt gefinancierd door Stichting Asbestkanker.
Categorie:
Tag(s):