maandag, 16. augustus 2010 - 9:58

Van Agt fel tegen samenwerking met de PVV

In een ingezonden brief, die vandaag in de Volkskrant gepubliceerd wordt, maakt oud-premier Van Agt ernstig bezwaar tegen de onderhandelingen met de PVV en zegt hij dat het CDA moet 'bewerkstelligen dat de Kamerfractie terugkeert op haar schreden'.

De 79-jarige prominente CDA'er heeft grote moeite met een tal van programmapunten van de PVV. Onder andere met de eis van een immigratiestop voor mensen uit islamitische landen en de eis dat immigranten pas na tien jaar werken in Nederland in aanmerking komen voor een uitkering. De voormalig premier stelt: ''Elk van deze eisen is onaanvaardbaar, geen ervan mag ook maar gedeeltelijk worden ingewilligd.''

Van Agt vraagt zich ook af of nog vol te houden is dat VVD en CDA een minderheidskabinet zouden vormen, omdat Wilders meeonderhandelt over het regeerakkoord, over het gedoogakkoord en invloed heeft bij de keuze van bewindslieden.

De CDA'er meent dat er nog genoeg mogelijkheden zijn om zonder PVV te regeren, meldt Elsevier. Zo noemt hij een minderheidskabinet van VVD, CDA en D66 dat afwisselend met de PVV of de linkse partijen een meerderheid vormt, of een middenkabinet aangevuld met D66 en eventueel GroenLinks.
Een andere mogelijkheid die Van Agt ziet is het 'elitekabinet' met 'personen van onbetwist gezag, een rijke ervaring en een vertrouwenswekkende signatuur.'

CDA'ers zijn inmiddels een handtekeningenactie begonnen tegen samenwerking met de PVV. Maar een actief lid van de Jongerenafdeling van het CDA (CDJA) is als tegenactie een actie begonnen waarbij hij CDA'ers oproept vertrouwen te hebben in de onderhandelingen van Maxime Verhagen. Volgens een peiling van Maurice de Hond staat bijna 80 procent van de CDA-kiezers achter een rechts kabinet.
Provincie:
Tag(s):