woensdag, 23. juni 2010 - 13:25

Van Uhm draagt commando luchtmobiele brigade over

Schaarsbergen

De luchtmobiele brigade van de Koninklijke landmacht krijgt een nieuwe commandant.

Vrijdag 25 juni draagt brigadegeneraal Marc van Uhm zijn commando over aan zijn opvolger brigadegeneraal Otto van Wiggen. De luchtmobiele brigade is een van de bijzondere ‘lichte’, snel inzetbare eenheden van Defensie.

Tijdens een korte ceremonie op de Oranjekazerne te Schaarsbergen zal het commando over 11 Luchtmobiele Brigade (AASLT) “7 December” en 11 Air Manoeuvre Brigade (het samenwerkingsverband tussen de Luchtmobiele Brigade en het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht) door Van Uhm worden overgedragen.

Brigadegeneraal van Uhm voert sinds 2006 het commando over genoemde eenheden. Hij zal zijn volgende functie bij Head Quarters SHAPE gaan vervullen als Director Strategic Operations Center. Brigadegeneraal van Wiggen is commandant geweest van het Korps Commandotroepen uit Roosendaal en is nu werkzaam bij de multinationale staf van het Duits-Nederlandse Corps in Münster

11 Luchtmobiele Brigade '7 december' (11 LMB) bestaat uit 11 Infanteriebataljon (Air Assault) Garderegiment Grenadiers en Jagers, 12 Infanteriebataljon (Air Assault) Regiment Van Heutsz en 13 Infanteriebataljon (Air Assault) Regiment Stoottroepen Prins Bernhard, en de bijbehorende gevechtssteun en logistieke eenheden. De Luchtmobiele Brigade is de enige brigade met een eigen luchtverdedigings- en bevoorradingscompagnie.

De eenheid kan binnen 20 dagen geheel of gedeeltelijk ergens ter wereld worden ingezet. Dat kan zijn voor nationale taken en vredesmissies, maar ook bij terrorismebestrijding, gewapende conflicten of oorlog. Eenheden of personeel van de brigade zijn ingezet geweest in voormalig Joegoslavië, Macedonië, Eritrea, Irak en Afghanistan. Inzet vindt meestal samen met helikopters van het Defensie Helicopter Commando (DHC) plaats. Treden de brigade en het DHC geïntegreerd op, dan gaan ze als Air Manoeuvrebrigade (AMB) door het leven.
Provincie:
Tag(s):