maandag, 18. januari 2010 - 21:31

Veel geheimen bij meisje voorspelt slechte relatie met ouders

Utrecht

Ouders moeten waakzaam zijn wanneer hun dochter veel geheimen heeft. Als meisjes veel geheimen hebben, is dat niet alleen een gevolg maar ook een voorspeller van problemen in de relatie tussen ouders en dochter.

Dat concludeert onderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht in haar onderzoek naar geheimhouding onder adolescenten.

Als meisjes ineens veel geheimen blijken te hebben voor hun ouders, kan dit de relatie tussen ouders en dochter beschadigen. Een opvallend verschil met de jongens: terwijl deze sneller informatie achterhouden voor hun ouders, heeft dit geen invloed op de verhoudingen tussen hen en hun vader en moeder. Dat blijkt uit een vierjarig onderzoek dat Keijsers, verbonden aan de Onderzoeksgroep Adolescentie van de Universiteit Utrecht, hield onder 309 families. Zowel de ouders als de kinderen (in de leeftijd van 13 tot 16 jaar) namen hieraan deel.

Intiemere relatie

Een mogelijke verklaring voor het verschil tussen jongens en meisjes is de intiemere relatie die meisjes doorgaans met hun ouders hebben. “In tegenstelling tot jongens zijn meisjes afhankelijker van emotionele steun van hun ouders. Die steun komt onder druk te staan zodra meisjes dingen achterhouden, wat een ongewenste afstand creëert tussen ouders en dochter. Het gevolg is een slechtere relatie tussen de dochter en haar vader en moeder”, aldus de onderzoeker.

Normaal proces

Dat adolescenten geheimen hebben voor hun ouders, is weinig opmerkelijk. Keijsers noemt dit in beginsel een normaal proces. Geheimen hebben is zelfs van belang voor de ontwikkeling van jongeren: “Het helpt hen om onafhankelijk en autonoom te worden.” Echter bij het vermoeden dat het kind, en zeker in het geval van meisjes, wel erg veel verbergt, raadt de Utrechtse onderzoeker aan de adolescent te stimuleren informatie vrijwillig te delen. “Breng vrije tijd gezamenlijk door. Ga samen eten of winkelen bijvoorbeeld.” Volgens Keijsers is het namelijk niet langer functioneel opvoedgedrag om geheime informatie op te eisen; dat is zelfs af te raden. “Het leidt bij jongeren namelijk eerder tot gevoelens van over-controle, wat weer kan leiden tot conflicten en zelfs meer delinquentie binnen goed functionerende gezinnen.”

Criminaliteit

Het vrijwillig delen van informatie is niet alleen van belang om een goede relatie met het kind te blijven houden, het is ook een wapen tegen criminaliteit: Keijsers toonde in eerder onderzoek al aan dat afname in communicatie tussen ouders en kind kan samengaan met een toename in crimineel gedrag van zowel jongens als meisjes.
Categorie:
Tag(s):