donderdag, 15. juli 2010 - 22:02

Veel schade na noodweer in Limburg

Tijdens het noodweer dat in de loop van donderdagmiddag en avond over Noord- en Midden-Limburg trok zijn in totaal 10 personen licht gewond geraakt. In Zuid-Limburg heeft de storm geen slachtoffer geëist, zo meldt de politie.

Van de gewonden zijn vijf personen ter controle overgebracht naar nabij gelegen ziekenhuizen. Daarbij handelde het om 4 personen waarbij een boom op de auto terecht was gekomen, 1 fietser die werd aangereden en 1 persoon die in een auto zat terwijl de bliksem insloeg op die auto.

Daarnaast zijn er nog twee personen behandeld aan lichte verwondingen zoals verwondingen door rondvliegend glas en een valpartij door obstakels op de weg. Een kind en een volwassene liepen eveneens lichte verwondingen op toen een boom op een caravan belandde.

In totaal heeft de meldkamer Limburg-Noord zo'n 150 112-meldingen en ruim 1000 niet spoedmeldingen binnengekregen.

In Zuid-Limburg zijn met name de regio's Sittard-Geleen en Maastricht getroffen door het noodweer. Dat leverde in drie uur 1230 telefoontjes op in de regionale meldkamer van de hulpdiensten. Bijna de helft daarvan, een dikke vijfhonderd, kwam binnen via het alarmnummer 112. Negentig procent van de meldingen gingen over bomen die omvielen en zware takken die afknakten en de schade die daaruit voortvloeide.


Het ongebreideld bellen van 112 in dit soort gevallen baart de hulpdiensten zorgen. Het nummer 112 is bedoeld voor direct levensbedreigende situaties. De politie laat weten dat voor omgevallen of geknakte bomen die op de weg liggen , niet 112 gebeld moet worden, maar het nummer 0900-8844.

Het noodweer zorgde in de provincie voor veel geknakte en omgewaaide bomen. In Maastricht sneuvelde het dak van een hotel door een geknakte boom. Ook heeft het treinverkeer tussen Heerlen en Geleen enige tijd stilgelegen omdat een boom op de bovenleiding van het spoor viel. In Roermond ontstond een gaslek door een omgewaaide boom. Drie woningen aan de Kasteel Hillenraedtstraat werden uit voorzorg ontruimd. Van een flatgebouw aan de Oranjelaan werd het dak verwoest door de storm.

In Born is het milieupark tijdelijk gesloten, nadat een deel van het dak in de milieustraat terechtkwam. Hierbij is asbest vrijgekomen, omdat in het dak asbest is verwerkt.

Ook in Susteren is door de storm asbest vrijgekomen. De asbest heeft zich beperkt tot de industriegebouwen rondom de Handelsweg. De sanering is reeds gestart.
Provincie:
Tag(s):