zondag, 27. juni 2010 - 19:01

Veertig aanhoudingen na controle op restalcohol

Assen

De politie is tevreden over de het resultaat van de alcoholcontroles tijdens de TT.

Er zijn de afgelopen dagen nagenoeg geen bestuurders aangehouden met te veel drank op achter het stuur. Op zondagmorgen lag dit anders met rond de veertig aanhoudingen. Het is duidelijk dat bestuurders nog altijd niet genoeg rekening houden met het fenomeen restalcohol. Daarom was op grote schaal een alcoholcontrole gepland in en rond Assen.

De politie controleerde zondag van 07.00 tot 13.00 uur specifiek op het rijden onder invloed. Metname bestuurders die uit Assen en van de TT campings kwamen zijn gecontroleerd. Voorgaande jaren heeft geleerd dat er toch redelijk wat bestuurders zijn die de effecten van alcohol niet goed inschatten. Mede daarom heeft VVN op donderdag en vrijdag aandacht gevraagd van TT campinggasten voor de BOB afspraak. Helaas is het resultaat ook dit jaar niet anders dan vorig jaar.

De politie heeft in totaal 3696 bestuurders laten blazen tijdens de ochtend controle na de TT in Assen. Daarvan werden 41aangehouden met drank op achter het stuur en werd er een alcohol analyse gedaan. Bij veel van de bestuurder was er sprake van restalcohol; de bestuurder heeft niet voldoende tijd gewacht na het drinken van alcohol. Veelal heeft men het idee dat ook al heeft men kort geslapen de alcohol wel uit het lichaam is. Bij de controlepost op de Eekhoutswijk zijn zelfs drie rijbewijzen ingevorderd omdat de bestuurders boven de norm van 570 Ugls uit kwamen. Respectievelijk bliezen deze bestuurders 670, 595 en 575 ugls. Vier bestuurders konden bij een tweede controle toch vertrekken omdat zij net onder de norm bliezen. In 2009 werden 2500 mensen gecontroleerd en hadden ruim 50 bestuurders te veel op.

Bij vier posten in en om Assen is gecontroleerd: Bij Witterzomer, Baggelhuizen, De Haarweg in Assen en Eekhoutswijk. Deze laatste post is bedoeld om sluipverkeer dat de andere controleposten probeert te ontwijken op te vangen. De politiekorpsen Drenthe, Fryslân, Groningen en KLPD werken samen bij deze controle. Bij de actie was ook VVN aanwezig om niet drinkende bestuurders op een BOB-sleutelhanger te trakteren.

Een Belgische motorrijder werd vanmorgen betrapt op het rijden onder invloed. Frappant was dat de man vorig jaar ook al tegen de lamp liep. De man had deze keer een andere route gekozen en mogelijk gedacht daarmee weg te komen.

Restalcohol is een gangbare term voor de hoeveelheid alcohol die nog bij iemand gemeten kan worden nadat deze persoon een aanzienlijke tijd niet gedronken heeft, bijvoorbeeld na een nacht slapen. De persoon die alcohol genuttigd heeft, is zich hier in de meeste gevallen niet van bewust. Bij een controle kan hij/of zij worden bekeurd wegens rijden onder invloed.

Bij gezond personen breekt de lever de alcohol af in een tempo van ongeveer 1 à 1,5 uur per horecaglas. Bij een horecaglas kan gedacht worden aan een bierglas van 225 ml, een wijnglas van 100 ml, of een borrelglas van 35 ml. De afbraaksnelheid is bij iedereen verschillend.

Het is een broodje-aap-verhaal dat het afbraaktempo kan worden beïnvloed door het drinken van koffie of veel water. Bij grote hoeveelheden alcohol kan het een volle dag duren voor alle alcohol uit het bloed verdwenen is. Het is dus mogelijk dat iemand die op een feestje veel gedronken heeft, ook de volgende dag nog niet in staat zal zijn om te rijden.
Provincie:
Tag(s):