zaterdag, 6. februari 2010 - 12:44

Veiligheid metrostations verhoogt

Amsterdam

De veiligheid van de metrostations Nieuwmarkt, Waterlooplein, Weesperplein, Wibautstraat en het Centraal Station wordt verbeterd. Als het werk klaar is, voldoet de metrotunnel aan de verscherpte eisen van nieuwe wet- en regelgeving op het gebied van tunnelveiligheid.

In het geval van een calamiteit zal een volledig geautomatiseerd meldingsysteem de aanwezige reizigers op het perron waarschuwen en hen vragen het metrostation zo snel mogelijk te verlaten. Uit het plafond boven de perrons, haaks op het spoor, komen uitrolbare schermen naar beneden die het plafond in vijf compartimenten verdelen.

Elk compartiment krijgt een eigen ventilatiekanaal met enorme ventilatoren die rook en warmte naar buiten blazen. Bij brand zakken de schermen tot 2,10 meter boven het perron. Dankzij het geheel van rook- en warmteafvoer, luchttoevoer en andere veiligheidsvoorzieningen kunnen mensen zich in geval van nood zelfstandig in veiligheid brengen.

De voorbereidingen zijn begonnen en het werk zal begin 2011 worden afgerond, met als piek de periode van 10 juli tot en met 15 augustus waarin de Amsterdamse metro vijf weken niet zal rijden tussen Centraal Station en het Amstelstation.
Provincie:
Tag(s):