vrijdag, 14. mei 2010 - 22:42

Veiligheidsregio wil geen sloop-explosie in Botlek

Rotterdam

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft in samenspraak met dS+V van de gemeente Rotterdam vrijdagmiddag besloten om een geplande sloop-explosie niet te laten plaatsvinden. Deze explosie zou zaterdagmiddag 15 mei om 12.00 uur worden uitgevoerd op de Montrealweg in Rotterdam.

Een sloopbedrijf uit Harderwijk had een verzoek ingediend om een silogebouw en een elevatorgebouw op het terrein van Botlek Tank Terminal te slopen. Dit bedrijf ligt aan de Montrealweg 151, vlak naast de A15.

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

Op basis van de aangeleverde gegevens heeft de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond in samenspraak met dS+V besloten om de explosieve sloop op zaterdag niet te laten doorgaan. Het gebouw, dat al gedeeltelijk was gesloopt, zou met deze explosieve sloop, tegen vlakte gaan. De explosies zouden op twee data plaatsvinden: komende zaterdag en zaterdag 29 mei.

Redenen voor beslissing

De redenen om deze sloop door middel van explosieven niet plaats te laten vinden waren dat er onvoldoende garanties en gegevens voor handen waren om positief te kunnen beslissen. Zo was er nog onvoldoende in te schatten wat de gevolgen van de explosie zouden zijn op de omgeving, zoals het verkeer op de A15 en de omliggende ondergrondse leidingstraten waardoor diverse chemische stoffen worden getransporteerd.

Tijdig informeren

Het bedrijf heeft de opdracht gekregen om tijdig voldoende gegevens aan te leveren, op basis waarvan de Veiligheidsregio en andere partijen, een voldoende risicoinschatting kunnen maken en zo mogelijk toestemming te geven voor deze wijze van slopen. Op basis hiervan zal dan opnieuw een keus worden gemaakt en kunnen burgers en organisaties tijdig worden geinformeerd.
Provincie:
Tag(s):