donderdag, 13. mei 2010 - 0:50

Venray bouwt energieneutrale woning

Oirlo

In Oirlo is woensdag begonnen met de bouw van de eerste energieneutrale woning in de gemeente Venray. De woning wordt gebouwd van piepschuim met beton. Initiatiefnemer Iso Betonbouw John van Gestel bv uit Oirlo is de enige in Nederland die volgens dit nieuwe procedé bouwt.

Alle wanden, vloeren en plafonds van de woning worden gebouwd van dubbele panelen van piepschuim met daaraan bevestigd een betonvlechtwerk. De panelen worden gevuld met beton en tegen de binnen- en buitenkanten komt vervolgens een laag spuitbeton. Zo krijg je een gebouw van beton dat is ingepakt in tempex en daardoor uitstekend is geïsoleerd. De kou blijft buiten, de warmte binnen. In de zomer andersom. De wapening kan aan elke constructie worden aangepast.

“Met het isobetonbouwconcept kun je aanzienlijk besparen op de bouwkosten”, zegt John van Gestel. Die besparing zit vooral in de arbeidsuren. Die is namelijk de helft in vergelijking met de traditionele bouw. “In een dag bouw je met een paar mensen al een volledige verdieping. Het is fysiek ook minder belastend.” Van Gestel investeert de besparing bij deze voorbeeldwoning terug in energiebesparende maatregelen. Zo wordt de woning voorzien van een warmtepomp die warmte uit de grond haalt. De warmtepomp wordt aangedreven door een elektromotor, die wordt ‘gevoed’ door zonnecollectoren. De acht zonnepanelen worden voor optimale zoninval geplaatst aan een mast. Reststroom wordt opgeslagen in 24V-accu’s. Die leveren de stroom voor de led-verlichting in het huis. De woning wordt verder uitgerust met driedubbel glas en geïsoleerde, elektrische luiken.

Wethouder Patrick van der Broeck is bijzonder gecharmeerd van het initiatief. “We hebben de initiatiefnemer waar mogelijk gefaciliteerd. Deze bouw sluit namelijk naadloos aan bij de ambitie van de gemeente Venray om te komen tot energiebesparing, het toepassen van duurzame energie en duurzaam bouwen.”
Provincie:
Tag(s):