dinsdag, 4. mei 2010 - 14:07

Verdachten dubbele moord Hurwenen krijgen 30 jaar cel

Arnhem

De rechtbank Arnhem heeft dinsdag een 49-jarige man en zijn 22-jarige zoon veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig jaar voor de moord op Aart en Bas de Lang in Hurwenen. Dit heeft de rechtbank dinsdag bekendgemaakt.

In de nacht van 23 op 24 september 2008 zijn in hun woning in Hurwenen de lichamen van Aart de Lang en diens zoon Bas de Lang gevonden na een brandmelding. Sectie heeft uitgewezen dat zij om het leven zijn gekomen doordat zij door het hoofd zijn geschoten. Bij Bas was er daarnaast sprake van koolmonoxidevergiftiging. Hij was deels verbrand.

De moorden zijn wreed en koelbloedig uitgevoerd. Beide slachtoffers waren vastgebonden en zijn, liggend op de grond, door het hoofd geschoten. Daarvóór zijn zij eerst nog mishandeld. Op de oprit werd een zwaar verbrande man aangetroffen, die later door de politie als verdachte is aangemerkt, samen met zijn 22-jarige zoon.

Het motief voor de moorden is volgens de rechtbank gelegen in het feit dat Aart de Lang volgens zijn familie en relaties doorgaans veel geld in huis had en dat een van de verdachten — de vader - in grote, urgente geldnood verkeerde. De kluis was open en leeggehaald. Bij de politie hebben de verdachten zich op hun zwijgrecht beroepen.

Tijdens de zitting van de rechtbank heeft de vader verteld dat hij ernstig bedreigd werd door mensen die hem geld afpersten en dat hij en enkele anderen gedwongen werden naar het huis van de familie de Lang te gaan. Eenmaal binnen, zou hij bewusteloos zijn geslagen en daarom niet weten wat er in de woning precies gebeurd is. Dat verhaal acht de rechtbank ongeloofwaardig.

De rechtbank acht bewezen dat verdachten met de bedoeling om dit geld te stelen naar Hurwenen zijn gegaan en dat zij in huis waren toen de moorden werden gepleegd. Verdachten hebben niets verklaard over wat zich in het huis heeft afgespeeld.

De rechtbank kan dan ook niet anders oordelen dan dat zij de moorden op Aart en Bas de Lang hebben medegepleegd en de brand hebben gesticht.

'Bij deze daden, om de geschetste redenen, past als genoegdoening en vanuit generaal preventief oogpunt, geen andere straf dan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van een duur die de samenleving als langste tijdelijke gevangenisstraf gepast acht (red. 30 jaar)', aldus de rechter.
Provincie:
Tag(s):