donderdag, 29. april 2010 - 8:05

‘Verhaal joodse Vlissingers moet zichtbaar zijn in de stad’

Vlissingen

De roerige en bewogen geschiedenis van de joodse Vlissingers moet zichtbaar worden in de stad.

De gemeente Vlissingen koopt daarom de eerste herinneringsplaquette in een reeks om de nagedachtenis aan de joodse geschiedenis levend te houden, meldt burgemeester Wim Dijkstra.

Samen met opperrabbijn Binyomin Jacobs neemt hij vanmiddag het eerste exemplaar van het boek ‘Joods Vlissingen’ in ontvangst.

Cees Steutel, Adri Meerman en Jacques de Hond schreven het boek om de geschiedenis tot leven te brengen. Het verhaalt over de rollen – vaak prominente – die de joodse Vlissingers tot de Tweede Wereld Oorlog innamen. Bijna niemand uit de Vlissingse joodse gemeenschap overleefde de vernietigingskampen.

De geschiedenis van ‘Joods Vlissingen’ begon in 1738 toen een aantal Hoogduitse joden zich in Vlissingen vestigde. In de bloeiperioden van de Vlissingse economie namen enkele Joodse families belangrijke posities in. Sinds 1868 was in de Peperstraat een synagoge, totdat de Koninklijke Maatschappij De Schelde dit stukje stad ‘opslokte’ om te kunnen uitbreiden. In 1921 werd een nieuwe synagoge in de Paardenstraat ingewijd.

De plek van de oude synagoge is de meest waarschijnlijke plaats voor de eerste herinneringsplaquette, vindt burgemeester Wim Dijkstra.
Provincie:
Tag(s):