woensdag, 6. januari 2010 - 15:59

Verkeerschaos Noord-Holland door spiegelgladde wegen

Haarlem

Wegen in Noord-Holland zijn woensdag aan het eind van de middag en het begin van de avond door de winterse neerslag spiegelglad geworden. Vrachtwagens op de A9 komende uit Badhoevedorp richting Alkmaar kunnen ter hoogte van het Rotterpolderplein door de gladheid het viaduct niet meer opkomen. ‘De situatie is chaotisch’, meldt de Verkeers Informatie Dienst (VID) woensdagavond.

Auto’s en vrachtwagens zijn betrokken geraakt bij aanrijdingen als gevolg van de extreme gladheid. ‘Wegen als de A9, N9, N245 en N248 zijn veranderd in een ijsbaan en zijn volgens weggebruikers zelfs met winterbanden nauwelijks te berijden’, aldus de VID.

Niet naar huis
Mensen die nog op hun werk zijn wordt op dit moment afgeraden om nu de snelweg op te gaan. De sneeuw zorgt voor lange files. Op de A9 richting Alkmaar staat voor de Wijkertunnel 28 kilometer. De ringweg A10 staat in beide richtingen over de gehele lengte vast wat een file van totaal 32 kilometer betekend.

Dit resulteert in forse vertragingen. Op de binnenring bedraagt de vertraging ongeveer anderhalf uur en op de buitenring is de vertraging minimaal twee uur. Ook op de A9 richting Alkmaar is een vertraging gemeten van ongeveer anderhalf uur.

Houtribdijk Enkhuizen-Lelystad afgesloten
Ook het verkeer op de dijk van Enkhuizen naar Lelystad (N302) heeft te maken met vertragingen van ruim een uur. Richting Lelystad is de Houtribdijk om 18:10 uur zelfs afgesloten in verband met de gladheid.

De N242 is redelijk berijdbaar en op de N504 wordt mondjesmaat gestrooid met zand.

Vluchten op Schiphol geannuleerd
Ook Schiphol heeft te kampen met problemen door de hevige sneeuwval. Veel vluchten zijn door de vliegtuigmaatschappijen geannuleerd. Volgens een woordvoerster van Schiphol is er maar een baan in gebruik en wordt er op dit moment bijna niet gevlogen.

‘Veel maatschappijen hebben geanticipeerd op het slechte weer dat eraan zat te komen’ zegt ze. De zegsvrouw raadt de reizigers aan alvorens naar Schiphol af te reizen om eerst bij de luchtvaartmaatschappij te checken of de vlucht wel doorgaat.

Vrijwilligers brandweer opgeroepen
Bij industriegebied Waarderpolder in Haarlem kunnen weggebruikers niet eens meer met de auto weg. Alle vrijwilligers van de brandweer Kennemerland zijn opgeroepen om wegen sneeuwvrij te maken.

Geen treinverkeer Haarlem
Door de weersomstandigheden rijden er van en naar Haarlem ook geen treinen meer.
Provincie:
Tag(s):