dinsdag, 15. juni 2010 - 13:45

Vermissing scheepskok 1991: onderzoek leidt niet tot oplossing

Rotterdam

Het onderzoek naar de verdwijning van scheepskok Wim Quak in 1991 heeft niet geleid tot een definitieve oorzaak van zijn verdwijning.

Dat de man in 1991 vrijwillig zou zijn verdwenen, lijkt uitgesloten. Maar er zijn geen aanwijzingen gevonden voor een misdrijf, zo blijkt uit het onderzoek van het Cold Caseteam (CCT) van de politie Rotterdam-Rijnmond. De bevindingen van het onderzoeksteam zijn dinsdagochtend met de familie van de man besproken.

Wim Quak werkte als scheepskok aan boord van de Nedlloyd Neerlandia in 1991. Tijdens een reis van Liverpool naar Puerto Rico verdween hij. In 2009 deed de familie van de man aangifte van een mogelijk strafbaar feit.

Bemanning van toen verhoord

Het CCT heeft het afgelopen jaar met alle nog levende Nederlandse bemanningsleden die destijds met Quak aan boord waren, gesproken. Ook is onderzoek gedaan naar aanleiding van tips dat de man ergens in het buitenland zou wonen. Verder zijn verhalen dat met de Neerlandia drugs gesmokkeld werden, onderzocht.

Uit het onderzoek is vrijwel zeker geworden dat Wim Quak niet vrijwillig van boord is gegaan. Tips dat hij in het buitenland zou wonen, bleken niet te kloppen.

Geen aanwijzing voor drugssmokkel

Het onderzoek naar de mogelijke drugssmokkel heeft ook niets opgeleverd. Bekend is dat aan boord van schepen die regelmatig heen en weer varen tussen Zuid-Amerika en Europa geprobeerd wordt te smokkelen, maar er is geen aanwijzing dat dat ook bij deze reis het geval was. De boot is weliswaar gecontroleerd door de douane in Liverpool, maar deze controle was een reguliere. Er zijn geen overeenkomsten gevonden met een zaak naar aanleiding van een drugssmokkel op dezelfde boot in 1994.

De officier van justitie die het onderzoek begeleidde en het CCT hebben dankzij het onderzoek een aantal zaken kunnen uitsluiten. Dat er geen oplossing van de zaak is gekomen, betreuren ze, zoals ze ook aan de familie hebben meegedeeld. Naar een door de familie aangedragen - vooralsnog onbekende - getuige wordt nog onderzoek gedaan. Mocht er verder nog nieuwe informatie over de verdwijning komen, dan zal de zaak opnieuw opgepakt worden.
Provincie:
Tag(s):