dinsdag, 23. februari 2010 - 12:05

Vernieuwde Opel Corsa: meer vermogen, meer comfort, minder brandstof

De Opel Corsa ondergaat een verjongingskuur en biedt meer vermogen en rijplezier met een lager brandstofverbruik. De Opel-ingenieurs hebben de Corsa totaal vernieuwd met een verbeterd motorengamma, dat tot 13 procent minder verbruikt, significante verbeteringen van het chassis en een nieuwe afstelling voor de stuurinrichting.

Naast zijn wendbaarheid en zijn verbeterd rijcomfort zullen bestuurders de motoren, die meer trekkracht leveren, vooral waarderen. Alle reguliere Corsa-varianten vallen binnen de gunstige 20% bijtellingscategorie.

De verbeteringen gaan in Nederland gepaard met de introductie van het nieuwe speciale model ‘Color Edition’; een sportieve, milieubewustere auto met een kleurrijk uiterlijk. Naar aanleiding van 111 jaar automobieltraditie brengt Opel ook een aantrekkelijke ‘111 years’ Limited Edition in Europa op de markt.

De Corsa is verkrijgbaar in twee carrosserie-uitvoeringen: de coupéachtige driedeurs en de gezinsvriendelijke vijfdeurs. Binnenin biedt de Corsa zoals voorheen één van de ruimste en meest aantrekkelijke interieurs in zijn klasse. Trouw aan de Opel-filosofie biedt hij ook innovatieve technologieën tegen een betaalbare prijs, zoals halogeen Adaptive Forward Lighting (AFL), een verwarmbaar stuurwiel, actieve hoofdsteunen vooraan, Hill Start Assist, een panoramisch zonnedak of de geïntegreerde FlexFix® fietsendrager; een unieke optie van Opel.

De Corsa, die in heel Europa buitengewoon populair is, neemt ongeveer 30 procent van het verkoopvolume van Opel/Vauxhall voor zijn rekening. Afgezien van zijn gespierde, dynamische vormgeving en zijn rijplezier biedt hij de klanten topkwaliteit. In het Duitse DEKRA Mängelreport 2010 werd de Corsa uitgeroepen tot winnaar in de totaalstand, met het laagste percentage defecten (2,4 procent) van alle geteste voertuigen. DEKRA (Deutscher Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein) ontwikkelt totaaloplossingen voor veilige en doeltreffende mobiliteit en is in Europa toonaangevend inzake technische expertises.

De Corsa, die vernieuwd werd om de klanten meer rijplezier te bieden en de brandstofkosten te verlagen, voldoet aan alle wensen van klanten die een levendige auto met een betaalbaar prijskaartje zoeken.

Meer vermogen met een lager verbruik

Het motorenaanbod bestaat uit diverse benzinemotoren, van de 1.0 driecilinder (48 kW/65 pk) instapversie tot de 1.6-liter turbo van de Corsa OPC (141 kW/192 pk). Op het dieselfront levert de 1.3 CDTI motor een maximumvermogen van 55 kW/75 pk, met een gemiddeld brandstofverbruik van 4.3 l/100 km. De Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX kent zelfs een uitzonderlijk lage CO2-uitstoot van 98 g/km voor de 3-deurs en 99 g/km voor de 5-deurs.

De Opel-ingenieurs streefden naar een combinatie van meer koppel en lager brandstofverbruik en CO2-uitstoot. Alle benzinemotoren voldoen aan de Euro 5 emissienormen. Met uitzondering van de 1.6 turbomotor in de OPC-versie, vallen alle nieuwe Corsa motoren in de gunstige 20% bijtellingscategorie.

De populairste benzinemotoren — 1.0, 1.2 en 1.4-liter met handgeschakelde versnellingsbak of Easytronic automatische manuele transmissie — hebben een gemiddeld verbruik van slechts 5,0 tot 5,5 l/100 km en een CO2-uitstoot van 117 tot 129 g/km met handgeschakelde versnellingsbak. Met een gemiddeld brandstofverbruik van slechts 5,0 l/100 km en een CO2-uitstoot van 117 g/km is de Corsa 1.0 de schoonste benzineauto in zijn segment. De 1.4 motor is verkrijgbaar in twee versies, met respectievelijk 64 kW/87 pk en 74 kW/100 pk. In de krachtigste versie kan deze gekoppeld worden aan een volledig automatische transmissie. De 1.2 en 1.4-liter Twinport motoren beschikken nu over variabele kleptiming aan in- en uitlaatzijde die hen beter laat ‘ademen’.

Andere maatregelen om het verbruik van alle benzinemotoren te verlagen zijn een wrijvingsarme oliepomp, een verbeterde afstelling van de motorthermostaat en een schakelindicator die de bestuurder helpt het schakelen te optimaliseren voor een laag verbruik.

De Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX heeft een uitzonderlijk lage CO2-uitstoot van 98 g/km voor de 3-deurs en 99 g/km voor de 5-deurs. De Corsa ecoFLEX is de Opel met de laagste emissieniveaus en toch ontwikkelt hij 27 procent meer vermogen. Bovendien ligt zijn brandstofverbruik 10 procent lager. Een dieselpartikelfilter en de schakelindicator in het instrumentenpaneel zijn standaard.

Verbetering van chassis en stuurinrichting

De chassisingenieurs van Opel verbeterden alle belangrijke componenten van ophanging en stuurinrichting. Dit resulteert in een verbeterd rijcomfort, een nauwkeuriger stuurgevoel en een verbeterde rechtuitstabiliteit — zonder aan de befaamde wendbaarheid van de Corsa te raken.

Schokdempers, veren, stabilisatorstangen, de achteras, het elektrische stuurhuis en de bijbehorende software werden geoptimaliseerd. Al deze veranderingen zijn van toepassing op Essentia-, Enjoy- en Cosmo-versies, terwijl de ecoFlex-versie over aanvullende verbeteringen aan de achteras en de stuurinrichting beschikt. De Corsa OPC ondergaat dezelfde veranderingen aan het stuurhuis.
Categorie:
Tag(s):