donderdag, 7. januari 2010 - 13:57

Vertrouwen in koningschap prins Willem-Alexander loopt deuk op

Amsterdam

De perikelen rondom de vakantiehuizen in Mozambique en Argentinië hebben de reputatie van de kroonprins vooralsnog geen goed gedaan. Aan het begin van 2010 is het vertrouwen van de Nederlanders in kroonprins Willem-Alexander als de toekomstige koning van Nederland duidelijk lager dan in voorgaande jaren.

Een ruime meerderheid ziet koningin Beatrix dan ook nog graag aanblijven als koningin. De helft van de Nederlanders vindt 2013 - het jaar waarin koningin Beatrix 75 jaar wordt - een ideaal jaar voor de troonwisseling. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van Editie NL.

Het vertrouwen in een eventueel koningschap van de kroonprins was de afgelopen jaren redelijk stabiel: ruim acht op de tien Nederlanders (82% - april 2009) hadden veel vertrouwen in zijn koningschap. Hoewel nog steeds een ruime meerderheid vertrouwen heeft in prins Willem-Alexander (74%), is dit percentage duidelijk lager dan we de laatste zeven jaar gezien hebben. Het aandeel dat zegt ‘weinig vertrouwen’ te hebben in prins Willem-Alexander als koning, steeg van zeven procent naar negentien procent.

Ruim 25 procent (28%) van de Nederlanders verwacht dat koningin Beatrix dit jaar gaat aftreden, 62 procent denkt van niet en 10 procent heeft geen idee. Slechts een kwart (23%) wil dat de koningin het stokje overgeeft aan haar oudste zoon. Een ruime meerderheid (60%) wil dat ze in ieder geval nog dit jaar aanblijft als koningin van Nederland.
Categorie:
Tag(s):