donderdag, 20. mei 2010 - 8:30

Vijf hennepkwekerijen op Rijsbergse camping opgerold

Rijsbergen

De politie heeft dinsdag tijdens een grootscheepse actie op een camping aan de Bredaseweg vijf in werking zijnde hennepkwekerijen opgerold. 'Daarbij werden 826 hennepplanten en ruim 12.000 stekjes aangetroffen', meldt de politie woensdag.

Daarnaast werden er in twee caravans sporen van een kwekerij gevonden en waren er op twee andere adressen kwekerijen in aanbouw. Er zijn geen aanhoudingen verricht, maar uiteraard worden de eigenaren van de caravans op korte termijn op het bureau als verdachte gehoord.

Aan de actie deden zo'n 30 politiemensen mee, ondersteund door de Douane met onder andere drugshonden. Bij de politie is de afgelopen tijd informatie binnengekomen dat in diverse stacaravans op de camping hennep zou worden geteeld.

Die informatie is doorgegeven via Meld Misdaad Anoniem MMA (0800-7000) en werd bevestigd via warmtemetingen vanuit de lucht. In enkele gevallen bleek er ondanks die sterke vermoedens toch geen kwekerij aanwezig te zijn in de bewuste caravans.

De actie had tot doel hennepteelt aan te pakken en daarmee de leefbaarheid en veiligheid op de camping te vergroten. Het kweken van hennep levert gevaar en hinder. Zeker op een camping kan een brand - als gevolg van geknoei met de stroom - desastreuze gevolgen hebben.

De aangetroffen hennepplanten en kweekapparatuur zijn door medewerkers van een Bredase afvalverwerker direct afgevoerd. Deskundigen van Enexis keken of er sprake was van diefstal van stroom.

Ook de Belastingdienst was met diverse mensen aanwezig. Medewerkers van de dienst gaan berekenen wat de kwekerijen aan inkomsten hebben opgeleverd om daar vervolgens belasting over te heffen. Dat totaalbedrag loopt volgens een ruwe schatting in enkele honderdduizenden euro's.

Ook werd gecontroleerd of auto-eigenaren op de camping nog belastingschulden hadden. Dat bleek in 37 gevallen zo te zijn: bij 21 personen werd in totaal circa 20.000 euro geïnd. In de andere 16 gevallen werd beslag op de auto gelegd.

Burgemeester L. Poppe-De Looff zegt in een reactie tevreden te zijn over het verloop van de dag. "Ik juich de actie toe. In de gemeente Zundert moet iedereen prettig en veilig kunnen wonen, werken en recreëren. Daar past niet bij dat de regels worden overtreden. De actie van 14 juli 2009 was het begin van een langer proces. De gemeente streeft naar een duurzame verbetering op Camping Fort Oranje, die bereik je niet van de ene op de andere dag."
Provincie:
Tag(s):