maandag, 22. maart 2010 - 21:00

Vijf jaar gevangenisstraf geëist voor verdachten Palm Invest

Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor de rechtbank Amsterdam gevangenisstraffen van vijf jaar geëist tegen de twee voormalige feitelijke leidinggevers van PR-Invest en Palm Invest.

De twee hoofdverdachten worden verdacht van oplichting, valsheid in geschrift, witwassen en het aanbieden van effecten onder de € 50.000,- zonder prospectus. Naast de ruim € 20 miljoen die is verdwenen, is de overtuiging dat verdachten het vooropgezet plan hadden tot dit bedrog en de listige wijze waarop dat is uitgevoerd, een belangrijk uitgangspunt geweest voor de strafeis.

Ruim 400 beleggers

In het fonds hebben ruim 400 beleggers in totaal ruim 31 miljoen euro ingelegd. De verdachten spiegelden potentiële beleggers rendementen van 9% voor. Het geld zou belegd worden in vastgoed in Dubai. Uit onderzoek door de FIOD-ECD is gebleken dat er ongeveer 4,5 miljoen euro daadwerkelijk ooit geïnvesteerd is in onroerend goed.

Twee verdachten

De twee verdachten zijn vanaf het begin bij zowel PR-Invest als Palm Invest betrokken geweest. In nauw overleg hebben zij invulling aan de strafbare feiten gegeven. Daarom acht het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van vijf jaar voor beide verdachten op zijn plaats. Verdachten hebben bewust en langdurig een schijnwerkelijkheid opgebouwd en volgehouden, met de bedoeling om hun slachtoffers grote sommen geld afhandig te maken. De beleggers hebben grote bedragen aan deze verdachten toevertrouwd en rekenden op rente-inkomsten en teruggave van het bedrag aan het eind van de looptijd. Dit geld is grotendeels verdwenen. Verdachten moeten zich hebben gerealiseerd wat de gevolgen voor de slachtoffers zouden zijn. De kans is groot dat beleggers een groot deel van de door hem ingelegde gelden niet meer terug zien.

Vertrouwen op het financiële en bancaire systeem

Burgers moeten kunnen vertrouwen op het financiële en bancaire systeem. Beleggingsfraudes als deze tasten het vertrouwen in het financiële systeem aan. Daarom is het belangrijk dat de overheid daadkrachtig optreedt. Het OM draagt bij aan herstel van geschonden vertrouwen door strafrechtelijk op te treden in met name die zaken waarin beleggers op listige wijze willens en wetens op het verkeerde been worden gezet. Beleggers hebben natuurlijk ook een eigen verantwoordelijkheid. Onze onderzoeken onderstrepen keer op keer hoe belangrijk het is om, als belegger, je goed te laten informeren over beleggingsproducten en de risico’s daarvan.
Provincie:
Tag(s):