dinsdag, 16. maart 2010 - 15:32

Vijf jaar gevangenisstraf voor kettingrover

Utrecht

Een 30-jarige man uit Utrecht is door de rechtbank Utrecht dinsdag veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegen het plegen van acht straatroven en een bedreiging.

De man beroofde veelal oudere vrouwen van hun halskettingen door ze van hun nek te rukken.

Wanneer de beroving niet direct lukte of hij op verzet stuitte, gebruikt hij ook fors geweld. In één geval heeft verdachte zelfs de partner van zijn slachtoffer met een mes gestoken.

Volgens de rechtbank is de rover zeer berekenend te werk is gegaan. Hij heeft met name oudere vrouwen, het oudste slachtoffer was 87, als slachtoffer uitgekozen. In een geval was er sprake van een slachtoffer van 27 jaar, maar deze vrouw had een kinderwagen bij zich, waardoor ook zij zich in een kwetsbare positie bevond. De verdachte koos dus slachtoffers die hem weinig tot geen weerstand konden bieden. Deze zeer laffe wijze van handelen rekent de rechtbank verdachte zwaar aan.

De buit bestond steeds uit halskettingen, die verdachte heeft ingewisseld voor geld om er kleding of levensmiddelen voor te kopen.

De officier van justitie eiste twee weken geleden zeven jaar gevangenisstraf. De rechtbank legde een lagere straf op, omdat de man werd vrijgesproken van een eveneens ten laste gelegde poging tot doodslag op een man waarmee hij in maart 2009 ruzie kreeg. Ook hield de rechtbank rekening met de hoogte van de straffen die voor soortgelijke feiten worden opgelegd.
Provincie:
Tag(s):