maandag, 11. januari 2010 - 20:09

Vijf marktmeesters aangehouden in verband met aannemen steekpenningen

Amsterdam

In verband met corruptie c.q. het aannemen van steekpenningen zijn maandag in Amsterdam vijf marktmeesters aangehouden. De verdachten zijn in de leeftijd van 49 tot 61 jaar oud. Dit heeft de politie vandaag bekendgemaakt.

De mannen zijn allen als marktmeester werkzaam op Het Waterlooplein en de Noordermarkt. Zij zijn op een politiebureau ingesloten voor verhoor en in verzekering gesteld. In een kantoor van de verdachten zijn enige tienduizenden euro's aan contant geld aangetroffen en in beslag genomen.

Op diverse bankrekeningen van de verdachten is beslag gelegd. Het onderzoek wordt uitgevoerd door rechercheurs van het Bureau Financieel Economische Recherche van de dienst Regionale Recherche onder supervisie van een officier van justitie van het parket Amsterdam. Bij het onderzoek zijn ook ambtenaren van het bureau integriteit van de gemeente Amsterdam betrokken.

Bij het onderzoek dat vanaf oktober 2009 loopt heeft het onderzoeksteam ondersteuning gehad van leden van het observatieteam en het doelgroepenteam van het binnenstadsdistrict.

Het onderzoek is in oktober gestart. Gedurende het recherche-onderzoek zijn de marktmeesters tijdens hun werkzaamheden door politiemensen geobserveerd. Hierbij werd gezien dat zij tijdens hun registratiehandelingen geld overhandigd kregen van sommige marktkooplieden. Dit geld werd overhandigd door marktkooplui die op de flexibele marktplekken konden gaan staan. Vermoedelijk had het overhandigen van het geld te maken met de toewijzing van de flexibele plaatsen.

Marktkooplieden die mogelijk betrokken zijn bij deze kennelijk illegale praktijken zullen door de rechercheurs worden gehoord.

Het rechercheteam gaat er vanuit dat er meer mensen zijn die informatie hebben over het bovenstaande. Getuigen worden daarom verzocht telefonisch contact op te nemen met de rechercheurs via 020-5594200. U kunt uw informatie ook e-mailen naar marktmelding@amsterdam.politie.nl
Provincie:
Tag(s):