woensdag, 14. juli 2010 - 13:27

Vijfmaal SAR-helikopter ingezet op één dag

De AB-412 reddingshelikopter van het Defensie Helikopter Commando is dinsdag tot vijfmaal toe ingezet voor patiënten vluchten van en naar de Waddeneilanden. Dit heeft het Ministerie van Defensie woensdag laten weten.

De reddingshelikopter, die op de vliegbasis Leeuwarden is gestationeerd, voerde om 09.00 uur de eerste vlucht uit van Terschelling naar het ziekenhuis in Groningen. Om 10.30 uur werd dezelfde route gevlogen voor een patiënt met vermoedelijk nekletsel.

‘s Middags om 14.00 uur vervoerde de luchtmacht een patiënt met gebroken arm van Terschelling naar het UMC in Leeuwarden. Aansluitend is opnieuw naar het UMC Leeuwarden gevlogen met een patiënt met een hersenbloeding. De laatste vlucht van de dag was een patiënt die met hartklachten Terschelling naar het UMC Leeuwarden werd gevlogen.

De drie AB-412 reddingshelikopters maken deel uit van het 303 squadron gestationeerd op vliegbasis Leeuwarden. Zij hebben als belangrijkste taak het redden van vliegers uit zee. Daarnaast vervoeren ze patiënten van de Waddeneilanden (met uitzondering van Texel) naar ziekenhuizen op het vasteland en staat er een helikopter stand-by op Vlieland tijdens oefeningen op schietrange de Vliehors en bij vliegoefeningen boven de Noordzee.

Zowel de Lynx helikopters van Maritiem Vliegkamp de Kooy als de AB-412 van vliegbasis Leeuwarden staan dag en nacht paraat voor reddingsacties. De reddingshelikopters maken deel uit van het Defensie Helikopter Commando. Indien nodig kunnen de twee eenheden elkaars taken overnemen of samenwerken tijdens een SAR actie, zoals al vaker is voorgekomen. Ook verlenen ze assistentie aan de kustwacht bij reddingen vanaf schepen en hulp bij rampen en calamiteiten.
Provincie:
Tag(s):