maandag, 4. januari 2010 - 9:03

Vis maakt niet slimmer of gelukkiger

Wageningen

Een dieet rijk aan visvetzuren heeft bij ouderen geen effect op cognitieve functies, zoals geheugen, concentratievermogen en mentaal welbevinden.

Dit concludeert Ondine van de Rest in haar proefschrift waarop ze 18 december promoveert bij de Afdeling Humane Voeding van Wageningen University (onderdeel van Wageningen UR).

Menselijk brein

'Vette vis is al een tijdje in beeld omdat diverse studies met proefdieren suggereerden dat visvetzuren het helemaal zijn', vertelt van de Rest. Naast een positief effect op hart en vaten zouden deze onverzadigde vetten ook gunstig kunnen zijn voor de hersenen. Het effect van visolie op specifieke hersenfuncties en mentaal welbevinden was echter nog nooit experimenteel bij mensen getest.

Teleurgesteld

Daarom onderzocht de Rest met hooggespannen verwachtingen de mogelijk heilzame gevolgen van een dieet rijk aan visvetzuren bij een groep van ruim driehonderd 65-plussers. Gedurende 13 weken kreeg één groep visoliecapsules, corresponderend met tien porties vis per week, een tweede groep slikte het equivalent van twee porties vis, terwijl een derde groep alleen placebo capsules kreeg. De proefpersonen ondergingen bij het begin en aan het eind van het experiment testen die naast mentaal welbevinden ook andere cognitieve functies als 'aandacht', 'snelheid' en 'geheugen' meten. 'Jammer genoeg vonden we totaal geen verschil tussen de groepen', zegt de licht teleurgestelde promovenda. 'Het is natuurlijk maar een studie die vrij kort duurde, maar er was zelfs geen trend te bespeuren dat visolie een positief effect op deze hersenfuncties heeft.'

Gezondheidsclaim

Van de Rest's onderzoek zet ook forse vraagtekens bij de claims van supplementenfabrikanten (artikel over supplementen). Die beweren namelijk op de potjes met visoliecapsules dat hun product het geheugen en het concentratievermogen verbetert. 'Dit is maar zeer de vraag. Er is tot op heden, noch in de literatuur noch in ons eigen onderzoek voldoende bewijs voor deze gezondheidsclaim', stelt van de Rest. 'Veel sterker is het bewijs dat visvetten een positief effect op hart en vaten hebben.' Goed nieuws dus voor visliefhebbers, want ook al wordt je er niet noodzakelijkerwijs slimmer van, vette vis is nog steeds gezond.
Categorie:
Tag(s):