maandag, 2. augustus 2010 - 9:03

Voor Rutte alleen minderheidskabinet bespreekbaar

Den Haag

Voor Mark Rutte is de zaak helder. Hij wil alleen nog praten over een minderheidskabinet dat hij samen met het CDA en met gedoogsteun van de PVV gaat vormen.

Andere opties zijn voor hem niet meer bespreekbaar, zo zegt de VVD-leider maandag in de Telegraaf.

Rutte vindt het onbegrijpelijk dat Job Cohen van de PvdA zit te morren over de ontwikkelingen. De VVD-leider vindt dat Cohen zichzelf buitenspel heeft gezet, waardoor Cohen zelf voor een rechts kabinet heeft gezorgd. „Hij vroeg ons expliciet te gaan onderhandelen over rechts en nu dat lukt, is hij boos”, aldus Rutte in de Telegraaf.

Cohen blokkeerde eerder in de onderhandelingen een middenkabinet van CDA, VVD en PvdA. Nu pleit hij voor een breed kabinet met VVD, PvdA, CDA, GroenLinks en D66. Toen paars-plus (dezelfde combinatie, maar dan zonder CDA) nog niet was afgeschoten, wilde hij niet aan deze brede variant. Verhagen reageert op Cohen in de Telegraaf: „Een middenkabinet blokkeren en dan moord en brand schreeuwen als rechts gloort. Cohen is niet geloofwaardig.”

Een deel van de achterban van het CDA vindt het maar niets dat de partij het plan heeft om met steun van de PVV een minderheidskabinet te vormen met de VVD.

D'66 en GroenLinks vinden dat Lubbers, in opdracht van Koningin, eerst had moeten zoeken naar een meerderheidskabinet.
Provincie:
Tag(s):