dinsdag, 9. februari 2010 - 20:15

Voorzichtigheid geboden met carnavalskleding

Maastricht

Elk jaar komen 50 tot 150 mensen op een Spoedeisende Hulpafdeling terecht met brandwonden nadat hun kleding in de brand is gevlogen. Gelukkig moet kleding voldoen aan strenge eisen ten aanzien van brandbaarheid, en dat geldt ook voor Carnavalskleding. Maar er is een risico als mensen zelf hun kostuum maken.

Normaliter adviseert consument en veiligheid bij situaties die risicoverhogend zijn kleding te dragen die nauw sluit (geen wijde mouwen) en die gemaakt is van een dicht geweven stof. De stof moet niet harig of pluizig zijn. Maar dat gaat natuurlijk niet op als je bijvoorbeeld als kip verkleed gaat.

Toch wil Consument en Veiligheid de Carnavalsvierders een aantal tips meegeven, voor een veilige Carnaval:

- Koop maskers, pruiken of baarden in de feestwinkel. Deze artikelen voldoen aan brandveiligheidseisen. Eigen creaties, zoals een baard van watten, zijn vaak uiterst brandbaar.

- Let op het CE merk bij het kopen van kleding en attributen in de feestwinkel.

- Let op de stof van de outfit. Plantaardige vezels (zoals katoen) zijn gemakkelijker ontvlambaar dan dierlijke vezels (zoals wol). Synthetische vezels (zoals polyester) zijn moeilijk ontvlambaar, maar smelten bij contact met vuur. De gloeiend hete smeltdruppels kunnen lelijke wonden maken. Een kledingstuk dat bestaat uit plantaardige en synthetische vezels heeft beide eigenschappen in zich, het ontvlamt makkelijk én geeft smeltdruppels. Dat is extra gevaarlijk.

- Trek je Carnavalsoutfit pas aan net voor je de deur uit gaat en trek het weer uit als je thuiskomt. Ga er niet in koken of frituren.

- Kijk uit met open vuur. Mijd kaarsen en let extra op met aanstekers.
Provincie:
Tag(s):