zondag, 21. februari 2010 - 16:25

Vraagtekens over giftige stoffen in cockpit

Schiphol

Er heerst grote twijfel over de veiligheid van piloten in de cockpit en passagiers in het vliegtuig als het gaat om het inademen van mogelijk giftige stoffen via het aircosysteem die het zenuwstelsel kunnen aantasten. Dit stelt Zembla zondagavond in haar uitzending.

In Zembla vertelt een Belgische ex-piloot dat hij een half jaar geleden moest stoppen met vliegen toen hij merkte dat zijn geheugen hem in de steek liet en hij geen normaal gesprek meer kon voeren. ‘Ik ben constant zwaar vermoeid en ik heb last van oncontroleerbare trillingen’, aldus de ex-piloot in Zembla.

De ex-piloot verloor zijn vliegbrevet omdat hij volgens Zembla lijdt aan wat het ‘Aero Toxic Syndrom’ is gaan heten. De ziekte wordt veroorzaakt door aantasting van het centrale zenuwstelsel door de toxische stof TCP, meldt Zembla.

Volgens deskundigen ontstaat de toxische stof door olielekkage in de motor en komt het soms in kleine hoeveelheden maar soms ook als een wolk van stank en rook in het aircosysteem van het vliegtuig terecht waardoor bemanning en passagiers het inademen.

‘Veel piloten die lijden aan het syndroom weten dat niet van zichzelf, en stoppen daarom ook niet met vliegen’, stelt Zembla. ‘Ondertussen melden zich wereldwijd steeds meer zieke piloten die niet meer kunnen vliegen, waaronder piloten van de KLM’, aldus Zembla.
Provincie:
Tag(s):