maandag, 4. januari 2010 - 23:30

Vroeg sigaretten roken, voorspeller van later cannabisgebruik

Groningen

Vroeg beginnen met roken is een belangrijke indicator voor risico op cannabisgebruik. Dat blijkt uit een studie van een groep onderzoekers uit Helsinki, Amsterdam, Rotterdam en Groningen.

Cannabis is de wereldwijd meest geteelde, gesmokkelde en gebruikte illegale drug. De samenhang tussen sigaretten roken, gedragsproblemen en cannabisgebruik bij adolescenten is daarbij van groeiend belang.

In Noord-Nederland werden jongeren (752 jongens en 854 meisjes) onderzocht op de leeftijd van 10-12 jaar (T1) en op twee latere momenten, leeftijd 12-15 (T2) en 15-18 jaar (T3). De analyse was gericht op de samenhang tussen DSM-IV gedragsproblemen (antisociaal gedrag, ADHD-problemen en oppositioneel gedrag), zoals gerapporteerd door de adolescenten zelf en door hun ouders op T1 en door de adolescent gerapporteerd roken op T2 en cannabisgebruik op T3.

De studie laat zien dat de samenhang van gedragsproblemen met cannabisgebruik verschilt per informant en per sekse. Veelal loopt deze samenhang via sigaretten roken voorafgaand aan het cannabisgebruik. De onderzoekers vonden dat ook na correctie voor gedragsproblemen, vroeg beginnen met sigaretten roken steeds een krachtige voorspeller is van cannabisgebruik.
Categorie:
Tag(s):