maandag, 21. juni 2010 - 17:06

Vrouw uit Reuver betrokken bij genocide Rwanda

Reuver

Het Team Internationale Misdrijven van de Nationale Recherche heeft maandag in Reuver in Limburg een 63-jarige vrouw aangehouden voor betrokkenheid bij de genocide in Rwanda in 1994. Dit heeft het Openbaar Ministerie maandag laten weten.

De vrouw kwam in 1998 naar Nederland vanwege gezinshereniging en heeft sinds 2004 de Nederlandse nationaliteit. In het strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket heeft de Nationale Recherche in Kigali, de woonplaats van de vrouw in Rwanda in 1994, getuigen gehoord. De vrouw maakte vermoedelijk deel uit van de Hutu-extremisten.

Zij was vermoedelijk een van de drijvende krachten achter een groepje jonge mannen, dat jacht maakte op Tutsi’s en gematigde Hutu’s. De vrouw wordt bovendien verdacht van nauwe betrokkenheid bij de moord op een vluchteling in de woning die tegenover die van haar stond.

In 1994 zijn in een periode van 100 dagen in Rwanda meer dan 800.000 Tutsi’s en Hutu-tegenstanders van het regime vermoord. De volkerenmoord werd uitgelokt, aangewakkerd en gefaciliteerd door de toenmalige politieke, militaire en zakelijke elite.

De vrouw wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris voor internatonale misdrijven bij de rechtbank Den Haag.
Provincie:
Tag(s):