dinsdag, 18. mei 2010 - 20:38

VU-archeologen ontdekken stenen Romeinse graftoren

Amsterdam

Archeologen van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben op de Kaboutersberg in Hoogeloon (Noord-Brabant) de resten ontdekt van een monumentale graftoren.

Dit gebeurde bij de uitwerking van de vondsten en sporen van een in de jaren '80 van de vorige eeuw opgegraven Romeins grafveld. Het torenvormige monument - dat destijds niet als zodanig werd herkend - dateert uit het begin van de 2e eeuw na Christus en moet ongeveer
7 meter hoog zijn geweest.

Het monument is het eerste exemplaar dat aangetroffen is op het platteland en wel in de directe nabijheid van een Romeinse villa.
Het Hoogeloonse onderzoek naar zowel de villa als het grafmonument wordt donderdag 20 mei gepresenteerd op een minisymposium annex persconferentie in het dorpshuis te Hoogeloon. Daarmee wordt tevens de start gegeven van een groot, vierjarig onderzoek naar de nationale en internationale betekenis van de opgravingen te Hoogeloon. Dit onderzoek wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en uitgevoerd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Tijdens de persconferentie in Hoogeloon wordt een toelichting gegeven op de reconstructie van de graftoren, de achtergronden van de stichter van het monument en zijn familie en op de relatie tussen het grafmonument en in de 19e eeuw opgetekende volksverhalen als zou hier een kabouterkoning, Kyrië genaamd, begraven liggen.

Het programma van het symposium kunt u vinden op de website van de Vrije Universiteit.
Categorie:
Tag(s):