vrijdag, 27. augustus 2010 - 16:30

Vuelta mogelijk weer naar Drenthe

Regio

De wielerronde van Spanje, beter bekend als de Vuelta, start in 2013 of 2014 mogelijk weer in Drenthe. Commissaris van de Koningin Jaques Tichelaar en gedeputeerde Anneke Haarsma voeren daarover het komend weekend de eerste verkennende gesprekken in het Spaanse Sevilla. Daar start zaterdagavond de Vuelta 2010 met een ploegentijdrit. Tichelaar en Haarsma zijn door de directie van de Spaanse wielerronde uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn.

Vorig jaar had Assen de primeur om als eerste stad ver buiten Spanje startplaats te zijn voor de Vuelta. Op zaterdag 29 augustus 2009 werd de proloog, een individuele tijdrit, verreden op het TT-circuit. Zondag 30 augustus 2009 koersten de Vuelta-renners kris-kras door Drenthe in een etappe van Assen naar Emmen. In de dagen daarna volgden nog twee etappes in Nederland; van Zutphen naar Venlo en van Venlo naar Luik.

In Drenthe was de start van de Vuelta een groot succes. Inwoners van Drenthe waardeerden het evenement met een rapportcijfer 8,1. En de totale economische impact, dat wil zeggen de extra bestedingen in Drenthe, kwam uit op 5,3 miljoen euro

De Spaanse Vuelta-directeur Guillen was direct laaiend enthousiast over de manier waarop met name in Drenthe het evenement was georganiseerd. Hij sprak van een ‘ongelofelijke belangstelling’ en toonde zich diep onder de indruk van de sfeer die volgens hem ‘menig renner kippenvel bezorgde.’ Het experiment om de Vuelta ver buiten Spanje te laten starten, beviel de Spaanse organisatie zo goed dat vorig jaar al is afgesproken om de contacten warm te houden en mogelijk nog eens terug te komen. Met de uitnodiging aan Tichelaar en Haarsma om nu naar Sevilla te komen, komt de Vuelta-directie die afspraak na.

Het provinciebestuur gaat graag in op de uitnodiging om te praten over een vervolg op het succes van vorig jaar. Een extra stimulans daarbij is de versterking van de positie van de Vuelta op de internationale wielerkalender nu deze onder de Amaury Sports Organisation (ASO) valt, de organisator van ondermeer de Tour de France. Anneke Haarsma: “Dat past perfect in onze ambitie om meer grote internationale sportevenementen naar Drenthe te halen. En nog een keer zo’n volksfeest is natuurlijk geweldig. We hebben de draaiboeken nog in de kast liggen en zijn er bij wijze van spreken al helemaal klaar voor.”
Provincie:
Tag(s):