woensdag, 20. januari 2010 - 22:12

Vuelta ook in cijfers een groot succes

Assen

Uit de door provincie Drenthe en gemeente Assen uitgevoerde evaluaties van de beleving en de economische impact blijkt dat de start van de Vuelta in Drenthe een groot succes is geworden.

In het Vuelta weekend van 29 augustus tot en met 1 september 2009 is in Drenthe ongeveer 5,3 miljoen euro besteed. Alleen al in Assen gaven rond de 70.000 bezoekers zo’n 2,2 miljoen euro uit, waarvan 1,3 miljoen euro in de horeca. In winkels gaven de bezoekers een half miljoen euro uit. Zowel de gemeente Assen als de provincie Drenthe hebben onderzoek laten doen naar de economische effecten van de start van de Spaanse wielerronde in Assen. Ook is onderzocht hoe de Vuelta is gewaardeerd door de bezoekers, omwonenden en deelnemers aan de toertocht. Met respectievelijk een 7,9 en een 8,1 noteren Assen en Drenthe klinkende rapportcijfers.

Zo’n 240.000 mensen bezochten op één of andere manier de Vuelta in Drenthe. Van deze bezoekers kwamen 167.000 mensen van buiten de regio. Dat leverde ruim 1 miljoen euro extra aan overnachtingen op.

Uit de cijfers van de gemeente Assen blijkt dat daar 2 procent van de bezoekers afkomstig was uit het buitenland. Vooral Belgen wisten de weg naar de provinciehoofdstad te vinden. Uit het Asser onderzoek blijkt verder dat bezoekers vooral te spreken waren over de sfeer en het programma van het weekend. Een minpuntje was de informatievoorziening zoals het ontbreken van programmaboekjes en plattegronden.

Het onderzoek van de provincie laat met een verhouding van 2:1 zien dat het bezoeken van een wielerwedstrijd toch voornamelijk een mannenaangelegenheid is. Wel was er een goede leeftijdsspreiding. Jong en oud genoten van het evenement.

De start van de Vuelta heeft Drenthe en Assen veel publiciteit opgeleverd. De onderzoekers van de gemeente Assen telden alleen al in de geschreven media voor en tijdens het Vuelta weekend 1.200 artikelen. Radio en TV besteedden zo’n 70 keer aandacht aan de start in Assen. En dan zijn de buitenlandse media nog buiten beschouwing gelaten.

Uit de onderzoeken blijkt dat de samenwerking bij de organisatie van de Vuelta een gevoel van trots en een samenbindend effect heeft opgeleverd. Het provinciebestuur en de gemeentebesturen van Assen en Emmen beamen dat. In goede samenwerking met SportDrenthe zetten zij de schouders onder de organisatie van het Vuelta-avontuur. Met het resultaat verrasten ze niet alleen de bezoekers, maar zeker ook de directie van Vuelta organisator Unipublic. Die toonde zich totaal overdonderd door het Drentse enthousiasme.
Provincie:
Tag(s):