maandag, 4. oktober 2010 - 10:58

Wakker Dier met billboardwagen achter veewagens aan

Amsterdam

Stichting Wakker Dier volgt vandaag, op dierendag, veewagens met varkens die op weg zijn naar het slachthuis.

Op een groot billboard is te lezen 'Dierendag: hoera, we mogen vandaag voor het eerst naar buiten... op weg naar de slacht...'. Dit cynische feit geldt vandaag (evenals andere dagen) voor ongeveer 1.3 miljoen dieren. Wakker Dier roept consumenten op vandaag eens biologisch vlees of een vegaburger te proberen.

Het contrast hoe we met huisdieren en landbouwhuisdieren omgaan neemt met name op dierendag absurde proporties aan: aan de ene kant extreem geknuffel en verwennerij van veel huisdieren met overgewicht, terwijl aan de andere kant bij de landbouwhuisdieren in de vee-industrie elke cent wordt bespaard die nog bespaard kan worden. De gemiddelde Nederlander heeft ongeveer 2 huisdieren in huis maar ook nog 7 landbouwhuisdieren in de vee-industrie lopen. Aan de 30 miljoen huisdieren besteden we jaarlijks 1.1 miljard euro (CBS, 2009).

De gemiddelde prijs van het kattenvoer dat we voor onze poezen kopen is vaak duurder dan het vlees dat mensen zichzelf of hun kinderen voorschotelen. Kattenvoer heeft een gemiddelde prijs van €4.12 euro per kilo. De veel verkochte kiloknaller is meestal goedkoper. De kromme situatie is mede het gevolg van de vergaande anonimisering van vlees. De vleesproductie vindt plaats achter hermetisch gesloten staldeuren en slachterijen. En in de supermarkt zijn de onherkenbare vleesdelen het populairst: gehakt, ham, snacks en kipfilet.

Varkens worden in de vee-industrie in 6 maanden vetgemest tot een vleesklomp van circa 100 kilo. Ze komen pas voor het eerst buiten op weg naar de slacht. Ze hebben nooit kunnen wroeten of een modderbad kunnen nemen. In krappe stallen hebben ze per varken minder dan een vierkante meter leefruimte. Staarten en hoektandjes worden zonder verdoving geknipt of gevijld om verwondingen door agressie en verveling te voorkomen.

Ook het leven van vleeskuikens is sterk geïndustrialiseerd. In ongeveer 40 dagen wordt een geel, donzig kuikentje opgepompt naar een ruim 2 kilo zware vleesklomp, veelal met gewrichtsontstekingen door overgewicht. De kuikens zitten met 20 soortgenoten gepropt op een vierkante meter, in een stal zonder daglicht. Hun leven lang staan ze in hun eigen uitwerpselen, omdat schoonmaken te duur is. Daardoor heeft driekwart pijnlijke pootontstekingen. Jaarlijks halen miljoenen kuikens de slachtleeftijd niet, omdat hun hart en longen de absurd snelle groei niet meer kunnen bijhouden.

Wakker Dier voert sinds maart de kiloknaller-campagne. Zij wil dat supermarkten stoppen met het gestunt met goedkoop industrievlees en aan de boeren een eerlijke prijs gaan betalen zodat zij hun dieren fatsoenlijk kunnen houden. Ook wil Wakker Dier met deze campagne dat supermarkten meer diervriendelijke producten promoten, een uitgebreider diervriendelijk assortiment nemen en ook voor hun industrievlees welzijnseisen stellen.
Provincie:
Tag(s):