maandag, 19. juli 2010 - 9:44 Update: 08-07-2014 1:03

Warm weer zorgt voor verlichte Noordzee

Wageningen

In het Nederlandse en Belgische deel van de Noordzee hebben zeeonderzoekers de afgelopen dagen een massale bloei van de zeevonk waargenomen.

De tot één millimeter grote algen die in de branding kunnen oplichten, zijn op diverse plaatsen over grote oppervlakten door zeeonderzoekers gesignaleerd. Het is een natuurlijk verschijnsel.

De onderzoekers van IMARES, onderdeel van Wageningen UR, deden de waarnemingen vooral ten noorden van Terschelling tijdens het tellen van bruinvissen vanuit de lucht. Wetenschappers van de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee (BMM/KBIN) in België, troffen de oranjerode tot witte ‘brij’ aan tijdens toezichtsvluchten in grote delen van het zeegebied tussen Oostende en De Panne, tot twintig mijl uit de kust .

De zeevonk Noctiluca scintillans is een grote eencellige alg met een diameter van 0,5 tot 1 millimeter, die voorkomt in zeewater. Deze zogenaamde dinoflagellaat ziet er uit als een klein doorzichtige ballonnetje met een staartje aan de achterkant. De massale bloei lijkt op vervuiling van het zeewater. De algenbloei is echter een natuurlijk verschijnsel dat vooral optreedt tijdens kalm en warm weer in juni en juli. Door het drijfvermogen en het meestentijds rustige weer van afgelopen week stegen de algen massaal op naar het zeeoppervlak. De rode kleur wordt veroorzaakt door het pigment in de cellen.

Nachtlichtje

Strandbezoekers kennen Noctiluca vooral als de ‘lichtende zee’. Het breken van de golven brengt de alg in beweging, waardoor hij via een chemische reactie licht gaat geven. Onderzoekers veronderstellen dat de alg daardoor zijn predatoren, zoals garnalen, afschrikt en ze daarmee tegelijkertijd zichtbaar maakt voor hongerige vissen. De officiële naam van zeevonk Noctiluca scintillans, betekent letterlijk ‘flitsend nachtlichtje’. Vroeger luidde zijn naam nog poëtischer: Noctiluca miliaris, ofwel 'duizend nachtlichtjes'.
Categorie:
Tag(s):