maandag, 27. september 2010 - 19:05

We zijn best tevreden met ons werk

Diemen

Afgelopen zomer hebben veel van ons dat moment weer gehad: Je ligt op het strand of zit op dat terrasje of bent sprakeloos van het overweldigende uitzicht voor je en je denkt ineens “ben ik wel goed bezig?”. Doe ik wel wat ik wil?

Of wil – en kan – ik meer? Of wil ik iets heel anders? En als ik dat wil, hoe pak ik dit dan aan? Of zijn we misschien best tevreden met wat we doen. Jezelf.info deed online onderzoek onder werkende mensen in de leeftijd 18-65, zowel zelfstandigen als mensen in loondienst, en kwam tot enkele opmerkelijke resultaten.

Algemene resultaten
• 83% van de ondervraagden geeft aan redelijk (34%) tot zeer tevreden (49%) te zijn
• Slechts 3,2 % is redelijk ontevreden (2,8%) of zeer ontevreden (0,4%)
• Voor iedereen geldt dat betere arbeidsvoorwaarden (30,8%) en meer diepgang (30%) het meest worden genoemd als gevraagd wordt welke zaken beter kunnen
• Niet weten waar te beginnen, gebrek aan mentale rust en de angst de vaste lasten niet te kunnen betalen zijn ieder met 15% reden niet iets anders te doen
Salaris

Dat salaris belangrijk wordt gevonden komt ook naar voren. 30,8% van alle ondervraagden geeft betere arbeidsvoorwaarden en salaris op als verbeterpunt. Opvallend is deze hoog scoren bij mensen die al relatief veel verdienen.

Met name jongeren hechten waarde aan leuke collega's en mensen om zich heen. Het maakt ook uit of iemand in loondienst werkt of zelfstandig is waar verbetering in mag komen. Minder werkdruk wordt door zelfstandigen bijvoorbeeld nauwelijks genoemd. Zij zien echter graag meer mensen om zich heen.

De groep 18-25 lijkt vooral veel waarde te hechten aan sociale contacten op het werk. Leukere collega´s en minder eenzaam werk zijn de grootste wensen met ieder ongeveer 60% In de andere leeftijdscategorieën scoren deze veel lager, en nooit meer dan 12,5%


Dat houdt mensen tegen het roer om te gooien? Mensen missen vooral de mentale rust; een bezinningsmoment.

• Geen mentale rust te bedenken wat men nu echt wil is voor 15% van alle ondervraagden reden niet iets anders doen of zoeken.

• Weinig mensen zien het feit dat ze hebben geïnvesteerd in hun studie of opleiding als reden niet iets anders te doen. Opvallend is dat vooral de ouderen dit nog wel als reden opgeven.

• Een te hoge werkdruk wordt niet heel vaak als reden opgegeven. Slechts 7,8% van alle ondervraagden ziet dit als reden.

• Vooral mensen tussen 25-35 jaar zien het feit dat de vaste lasten betaald moeten worden als reden dat ze niets anders gaan doen. 20,8% geeft dit als reden. Bij de groep 35-55 geldt dit voor 16,9%
• In de groep 25-35 is ook met 20,8% het gebrek aan mentale rust een gedeelde eerste reden om niet iets anders te zoeken. Gevolgd door niet weten waar te beginnen (16%) of niet weten wat anders te kunnen (16%) en werkdruk en onzekerheid (ieder om en nabij de 12,5%)

Het onderzoek werd in de maanden augustus en september uitgevoerd onder ruim 100 respondenten en werd online afgenomen.
Categorie:
Tag(s):