woensdag, 17. februari 2010 - 10:08

Weinig stemmers verwacht bij nieuwe gemeenteraadsverkiezingen

Den Haag

Minder dan de helft van de Nederlandse kiesgerechtigden gaat over twee weken stemmen voor een nieuwe gemeenteraad. Volgens de peiling zal slechts 49 procent van de kiezers het stemhokje bezoeken.

Er is nog nooit zo’n lage stemintentie waargenomen. Dit cijfer levert een verwachte opkomst op van circa 45%. De meest genoemde reden om niet te stemmen is ‘geen interesse’ (34%). Ook weten veel mensen niet op welke partij zij zouden moeten stemmen (21%).

Meeste stemmen verwacht voor VVD en CDA

De partijen waar mensen het meest op zeggen te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn de VVD (14%) en het CDA (13%). Zij zijn echter niet de grote winnaars bij de gemeenteraadverkiezingen.

D66 en PVV verwachte winnaars gemeenteraadsverkiezingen

De PVV doet voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, al is het maar in twee gemeenten. De prognose is dat zij een van de winnaars van deze verkiezingen zal worden, 10% geeft aan dat zij op de PVV gaan stemmen. Ook D66 is een verwachte winnaar. Zij gaan van 3% van de stemmen naar 10% van de stemmen. Het lijkt er sterk op dat de PvdA de grootste verliezer gaat worden.

Interesse in lokale en landelijke politiek daalt

Meer dan de helft van de mensen is niet of nauwelijks geïnteresseerd in de lokale politiek. De interesse in de lokale politiek is daarmee ten opzichte van 2006 gedaald, toen vond de helft van de mensen dit. 63% van de mensen heeft interesse in de landelijke politiek. Er is duidelijk meer interesse voor landelijke dan lokale politiek. Toch is ook de interesse voor de landelijke politiek afgenomen ten opzichte van 2006, toen was nog 70% zeer of tamelijk geïnteresseerd.
Provincie:
Tag(s):