woensdag, 3. februari 2010 - 21:40

Werkonderbrekingen en stiptheidsacties bij gemeenten en provincies

Amsterdam

Bijna vijfhonderd kaderleden van Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF hebben vandaag in Utrecht de aftrap gegeven voor acties bij provincies en gemeenten.

De acties hebben vooral tot doel om de lokale werkgevers te betrekken bij het cao-conflict van de lagere overheden.

In de komende weken worden onder meer stiptheidsacties georganiseerd bij verschillende gemeentelijke reinigingsdiensten. De reinigingsdiensten houden zich gedurende de actieperiode strikt aan hun taak en bijvoorbeeld het zwerfafval wordt dan niet opgeruimd. Indien nodig worden de acties langzaam uitgebouwd.

Daarnaast kiezen de bonden een aantal gemeenten en provincies waar de lokale werkgevers langdurig worden bestookt met acties, totdat ze zich uitspreken voor het standpunt van de bonden. Bij die acties kan worden gedacht aan werkonderbrekingen, het aanbieden van petities en e-mailbombardementen. De medewerkers in het provinciehuis in Zeeland geven hiervoor vrijdag 5 februari de aftrap.

Ruud Kuin, bestuurder van Abvakabo FNV: "We verwachten dat de werkgevers lang vasthouden aan hun eindbod van nul procent loonsverhoging. Met deze acties kunnen wij het ook lang volhouden. Als de werkgevers zich hebben uitgesproken, richten we ons op de volgende plaatsen. Op die manier willen we dat steeds meer lokale werkgevers zich mengen in het conflict en zich achter het standpunt van de bonden scharen."

Juan Schot, bestuurder van CNV Publieke Zaak: "De nul procent die de werkgevers bieden is onacceptabel. We hebben afspraken gemaakt over werkzekerheid én koopkrachtbehoud. Burgemeesters en wethouders krijgen er dit jaar drie procent bij en ook bij bedrijven die heel hard getroffen zijn door de crisis, zoals AKZO Nobel en DSM is koopkracht in de nieuwe cao terecht mogelijk. Juist voor zo'n grote groep werknemers als de gemeente- en provincieambtenaren is het economisch van belang om hun koopkracht in stand te houden."
Categorie:
Tag(s):