woensdag, 14. juli 2010 - 14:03 Update: 08-07-2014 0:31

Werkstraf voor opruiing via Twitter na WK-wedstrijd

Den Haag

De supersnelrechter in Den Haag heeft dinsdag 13 juli een 18-jarige Hagenaar veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken wegens opruiing via Twitter. Dit heeft de politie woensdag laten weten.

De verdachte verspreidde op dinsdag 6 juli direct na de halve finale van het WK via Twitter meerdere opruiende berichten. Hierbij riep hij onder meer "stille agenten moeten aan het gas" en "met z’n allen massaaaal naar het Jonckbloetplein". De man werd op zondag 11 juli thuis aangehouden.

Aanstichten van geweld
Tijdens de rechtszaak benadrukte de officier van justitie de ernst van deze feiten. Het Jonckbloetplein in Den Haag is tijdens het wereldkampioenschap meerdere malen het toneel geweest van ongeregeldheden.

Politie en justitie hebben hierdoor veel agenten en zelfs de Mobiele Eenheid moeten inzetten om de rust in de buurt terug te brengen. Volgens de officier van justitie zijn de mensen die opruien tot geweld tegen de politie de aanstichters van het geweld.

Naast de opruiing uitte de verdachte op Twitter ook beledigingen tegen de politie. Ook bij zijn aanhouding beledigde hij de politie. Het OM had een werkstraf van 120 uur en één maand voorwaardelijke gevangenisstraf geëist en is tevreden met de uitspraak.
Categorie:
Tag(s):