woensdag, 11. augustus 2010 - 16:54

Werkstraf voor politieman na gooien steen door autoruit

Zutphen

De rechtbank in Zutphen heeft woensdag een 31-jarige politieman veroordeeld wegens een poging tot doodslag tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Dit heeft de rechtbank woensdag bekendgemaakt.

De man gooide op 4 augustus 2009 in Didam een baksteen door de zijruit van een rijdende auto. Hij mikte bewust op de bestuurder, maar miste omdat het slachtoffer wegdook.

Verminderd toerekeningsvatbaar
Op basis van een psychologische rapportage oordeelt de rechtbank dat de man tijdens het voorval verminderd toerekeningsvatbaar was. Hij was overspannen door een combinatie van hoge werkdruk, persoonlijke problemen en de aanhoudende bedreigingen en eerdere incidenten van en met het slachtoffer.

De rechtbank gaat echter niet mee in de eis van de officier van justitie dat er sprake zou zijn van psychische overmacht en ook niet in het pleidooi van de advocaat, om de verdachte geheel ontoerekeningsvatbaar te verklaren en hem zodoende te ontslaan van alle rechtsvervolging.

De psychologische rapportage spreekt van "enigszins verminderd" toerekeningsvatbaar. In een door de raadsman toegezonden brief van een psychiater wordt gesproken van "sterk verminderd" toerekeningsvatbaar. Dat is naar het oordeel van de rechtbank iets anders dan geheel ontoerekeningsvatbaar.
Provincie:
Tag(s):