woensdag, 10. februari 2010 - 19:41

Wethouder van der Wegen onthult archeologische plaquettes

Bergen op Zoom

Wethouder Ad van der Wegen heeft woensdag 10 februari op het Thaliaplein twee archeologische plaquettes onthuld. De panelen geven informatie over de bijzondere archeologische vondsten die hier tussen 2002 en 2007 zijn gedaan.

Op het Thaliaplein en de Parade is intensief archeologisch onderzoek uitgevoerd. Dit heeft opzienbarende resultaten opgeleverd, waaronder geheel onverwacht de resten van een offerplaats uit de Romeinse tijd. Dit betekende een verruiming van de geschiedenis van Bergen op Zoom tot het begin van onze jaartelling. In het kader van de studie naar het Romeinse verleden zijn de vondsten niet alleen van lokaal en regionaal belang, maar ook van landelijke betekenis.

De plaquette op de keermuur achter de Gertrudiskerk geeft uitleg over het Romeinse verleden van het plein en de stad. Zo weet de bezoeker dat hij zich op het oudste stukje van Bergen op Zoom begeeft.

Vervolgens onthulde wethouder Van der Wegen een kleiner informatiepaneel achter de kerk. Dit paneel staat bij een stukje straatwerk met keien uit de vijftiende eeuwse 'Kerkhofstraat', die ook in 2007 zijn opgegraven. Het toont hoe het wegdek van een middeleeuwse straat eruit zag.
Provincie:
Tag(s):