dinsdag, 20. april 2010 - 10:22

Wetterskip Fryslân betrapt illegale olielozer

Sneek

Op 19 april heeft het laboratorium van Wetterskip Fryslân aan kunnen tonen dat de dader die twee weken geleden illegaal olie op de Woudvaart in Sneek heeft geloosd, ook daadwerkelijk de schuldige is. Op last van Wetterskip Fryslân heeft de dader de olie van het water moeten opruimen, om de schade aan het milieu zoveel mogelijk te beperken.

Dit schoonmaken is nog dezelfde dag gebeurd. Een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf heeft hiervoor onder andere een speciale stofzuiger gebruikt om de olie van het water te halen.

Via het milieualarmnummer is Wetterskip Fryslân twee weken geleden gewaarschuwd dat er op de Woudvaart olievlekken dreven. De concentratie bleek dusdanig groot, dat het brandweerkorps van Sneek - op verzoek van Wetterskip Fryslân - direct een oliescherm heeft geplaatst tussen een schiphuis waar de olie vandaan kwam en de Woudvaart.

De vermoedelijke dader is destijds gelijk door handhavers van Wetterskip Fryslân opgespoord, waarna het monsters heeft genomen van de olie op het oppervlaktewater van de Woudvaart en aan boord van een schip (het zogenoemde bilgewater). Deze zijn op het laboratorium met elkaar vergeleken en op 19 april is er geconstateerd dat de olie inderdaad uit het betreffende schip komt.
Provincie:
Tag(s):