maandag, 11. januari 2010 - 18:57

Wijkagent niet in 'eigen' wijk te zien

Amsterdam

Wijkagenten brengen veel te weinig tijd door in hun ‘eigen’ wijk. Dit blijkt uit onderzoek van de Raad van Korpschefs, waarin alle hoofdcommissarissen zijn vertegenwoordigd. Nog geen kwart van de politiekorpsen laat de wijkagent ook daadwerkelijk volwaardig wijkagent zijn.

Wijkagenten brengen veel te weinig tijd door in hun ‘eigen’ wijk. Dit blijkt uit onderzoek van de Raad van Korpschefs, waarin alle hoofdcommissarissen zijn vertegenwoordigd. Nog geen kwart van de politiekorpsen laat de wijkagent ook daadwerkelijk volwaardig wijkagent zijn. Driekwart van alle korpsen zet wijkagenten in voor regulier politiewerk, zoals de noodhulp. Dat zegt Hoofdcommissaris Bryan Rookhuijzen van de Raad van Korpschefs in een interview met RTL Nieuws.

Volgens de eigen normen van de politie moet een wijkagent 80% van zijn of haar tijd in zijn eigen wijk aan het werk zijn. Van de 25 politiekorpsen lukt het maar een kwart (6), waaronder het korps Utrecht, om de wijkagent ook echt wijkagent te laten zijn. 19 korpsen, waaronder Limburg –Noord, zetten hun wijkagenten ook in voor het reguliere politiewerk.

Ron Metsemakers is wijkagent in het centrum van Roermond, maar eigenlijk is hij part-time wijkagent. Hij zegt: "Ik ben wijkagent, maar ben blij als ik 50 procent van de tijd in de wijk ben". Hij wordt vaak ingeroosterd voor politiewerk dat niets met de wijk te maken heeft.

Het kabinet besloot in 2007 dat er 500 extra wijkagenten bij zouden komen. Daar is ruim € 27 miljoen voor beschikbaar gesteld. In 2007 waren er ruim 2.600 wijkagenten en dat moeten er aan het eind van deze kabinetsperiode 3.100 zijn. Het aantrekken van die extra agenten loopt volgens plan, maar Rookhuijzen waarschuwt dat het “geen papieren tijger” mag worden.

CDA kamerlid Coskun Çörüz zegt in een reactie dat “de korpsen extra geld krijgen om de wijkagenten daadwerkelijk in de wijk te hebben en te houden”. Hij gaat bij de minister van Binnenlandse Zaken opheldering vragen waarom dat 19 korpsen niet lukt.
Provincie:
Tag(s):