donderdag, 25. maart 2010 - 16:39

Winnaars cultuurprijzen Drenthe bekend

Assen

Violiste Marijke Hester Mulder is de winnaar van de Talentprijs 2009. Dit is woensdagavond 24 maart bekend gemaakt tijdens het Kunst en Cultuur Gala Drenthe. Jongerentheaterwerkplaats NiznO is de winnaar van de Aanmoedigingsprijs. Zonder iets af te doen van de verdiensten van de andere genomineerden was de jury unaniem in haar oordeel.

Marijke Hester Mulder is sinds twee jaar concertmeester bij het Haydn Jeugd Strijkorkest en speelt ook soloconcerten. Marijke is 18 jaar en speelt vanaf haar 6e viool. Ze heeft in 2009 goede prestaties geleverd en prijzen gewonnen. Volgens de jury heeft Marijke Hester Mulder muzikaal talent. “Ze heeft focus, is zelfbewust en gedreven en heeft de wil en potentie om zich verder te ontwikkelen. Een jong aanstormend talent met trots en eigenheid”, aldus de jury.

De jury vindt NiznO een goed landelijk voorbeeld van een jongerentheaterwerkplaats. De omgang met jongeren, het engagement en de serieuze aanpak is opmerkelijk en verdient volgens de jury veel waardering. De activiteiten van NiznO moedigen jongeren aan om door te groeien en de Aanmoedigingsprijs stimuleert de leiding om door te gaan op de ingeslagen weg. NiznO biedt jongeren de kans om in de praktijk het vak te leren en wellicht later door te stromen naar één van de Nederlandse theateropleidingen.

NiznO is een theaterwerkplaats die is gevestigd in Assen. De jury adviseert de groep om te werken aan een goede inbedding in de noordelijke infrastructuur en de reeds bestaande samenwerking met scholen te intensiveren.

De culturele prijzen zijn dit jaar voor het eerst uitgereikt en zijn een aanvulling op de Culturele Prijs van Drenthe. De initiatiefnemers, te weten de Drentse schouwburgen, Biblionet Drenthe, CBK Drenthe, RTV Drenthe en Kunst & Cultuur Drenthe, geven de prijzen volgend jaar opnieuw uit. Culturele talenten, groepen en individuen, jong en oud, kunnen tot 1 januari 2011 aangemeld worden bij Kunst & Cultuur Drenthe.
Provincie:
Tag(s):