woensdag, 7. juli 2010 - 22:25 Update: 08-07-2014 1:03

WK-finale:Nederland - Spanje

Zuid-Afrika

(Elfvoetbal) Nederland mag het zondag in de finale van het WK in Johannesburg opnemen tegen Spanje. De regerend Europees kampioen versloeg Duitsland in de tweede halve finale met 1-0. Carles Puyol ontpopte zich tot matchwinner.

De aanvoerder van de Spanjaarden kopte raak uit een corner. Hij troefde Sami Khedira in de 73e minuut in een rechtstreeks luchtduel af en versloeg doelman Manuel Neuer. Daarmee kreeg de wedstrijd een verdiende winnaar. Duitsland kon over negentig minuten tijd geen enkele keer laten zien waarom het eerder zo gemakkelijk won van Engeland en Argentinië. Doelman Iker Casillas hoefde over negentig minuten gezien slechts eenmaal in actie te komen.

Spanje, dat aantrad zonder Fernando Torres, begon al beter aan de wedstrijd. In het eerste halfuur waren al verschillende mooie staaltjes voetbal te zien, alleen bleef de effectiviteit. Een afzwaaier van Sergio Ramos vormde het gevaarlijkste wapenfeit. Duitsland claimde in de slotseconde van het eerste bedrijf nog een strafschop, toen Mesut Özil na een duel met Sergio Ramos naar de grond ging. Arbiter Viktor Kassai, die uitstekend leidde, floot echter terecht niet.

Na rust was Spanje binnen vier minuten twee keer gevaarlijk via Xabi Alonso. Maar in de 58e minuut moest doelman Neuer van Duitsland ook daadwerkelijk optreden. Pedro, die in de ploeg was gekomen ten faveure van Torres, haalde van net buiten de zestien uit. Neuer redde. Vervolgens werd Andres Iniesta slim weggestuurd door Xabi Alonso, maar diens voorzet bereikte David Villa net niet.

In de 69e minuut noteerde Duitsland haar eerste schotpoging. Miroslav Klose zag zijn inzet gekeerd worden. Puyol kopte vier minuten later raak. In de slotfase kreeg Spanje diverse mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden. Maar vooral Pedro moet zich schamen, dat hij in kansrijke positie de bal weigerde aan de volledig vrijstaande Torres te geven.