zondag, 18. juli 2010 - 12:40

Zeer grote brand in bedrijfsverzamelgebouw Zevenbergen

Zevenbergen

Zaterdagavond is omstreeks 18.50 uur brand uitgebroken in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Hazeldonkse Zandweg. ‘De brand breidde zich gedurende de avond uit en werd uitslaand’, meldt de politie zondag.

De brandweer zette circa 50 brandweerlieden in. Er ontstond een hevige rookontwikkeling. De bewoners van vier huizen naast het brandende pand werden uit voorzorg uit hun woning gehaald. De gemeente zorgde er voor dat zij in restaurant de Drie Musketiers het verloop van de brand konden afwachten.

Ook andere bewoners die last hadden van de rook of door afzettingen niet meer naar huis konden, werden hier door medewerkers van de gemeente opgevangen. Omstreeks 00.15 uur werd het sein brand meester gegeven. Het nablussen duurde nog de gehele nacht.

De brand brak door nog onbekende oorzaak uit en werd zaterdagavond gemeld rond 18.50 uur. Aanvankelijk was de brand niet uitslaand, er was wel veel rookontwikkeling. Vanwege veiligheidsredenen kon de brandweer niet meer naar binnen gaan. Na verloop van tijd werd de brand uitslaand.

Aan de voor- en achterzijde zette de brandweer hoogwerkers in om de brand te bestrijden en in te pakken. Hiermee werd voorkomen dat een oud fabriekspand en een naast gelegen woning ook vlam vatten. Verder werden vier tankautospuitwagens en twee wagens voor watertransport ter plaatse gedirigeerd.

In het bedrijfsverzamelgebouw was onder meer een naai-atelier en een repro / beletteringsbedrijf gevestigd. Ook werden er diverse goederen opgeslagen en stond een deel te huur. De politie zette de Hazeldonkse Zandweg en andere straten in de omgeving af.

De brand zorgde voor veel rookontwikkeling. Met een geluidswagen van de politie werd in een wijk die in het effectgebied lag, verzocht om de ramen en deuren te sluiten. De meldkamer ontving enkele stankklachten onder meer uit Oosterhout. Er werden metingen verricht maar er bleken echter geen schadelijke concentraties aan gevaarlijke stoffen te zijn vrijgekomen. Uiteindelijk mochten alle bewoners, met uitzondering van de buren van het pand dat in brand stond weer naar huis.

Loco-burgemeester lovend over hulpdiensten
Loco-burgemeester L.M. Koevoets was een groot deel van de avond aanwezig. Hij sprak onder meer met de bewoners die tijdelijk in het restaurant verbleven. Ook woonde hij diverse vergaderingen van het Commando Plaats Incident bij. Hij sprak nadat de brandweer om 00.15 uur het sein brand meester had gegeven lovende woorden uit over de inzet van de hulpdiensten: "ik ben onder indruk van de organisatie en inzet van alle hulpdiensten".
Provincie:
Tag(s):