zaterdag, 13. maart 2010 - 11:12

Zeeuw moet 2,3 miljoen euro terugbetalen aan bierbrouwerij

Den Haag

De Haagse rechtbank heeft vrijdag bepaald dat een 60-jarige man uit Zeeland ruim 2,3 miljoen euro moet terugbetalen.

Het Openbaar Ministerie had om deze ontnemingsmaatregel gevraagd omdat de verdachte dit geld in 2007 door middel van valsheid in geschrifte en oplichting tot zijn beschikking had gekregen.

Het gaat om een fraudezaak waarbij een bierbrouwerij in 2007 door drie uitzendkrachten werd opgelicht. Deze drie personen werkten op de crediteurenafdeling en maakten gebruik van valse facturen, valse accounts en deden onrechtmatige overboekingen van grote sommen geld. Dit geld kwam voor het overgrote gedeelte terecht op bankrekeningen van de 60-jarige verdachte.

Strafzaak al afgerond

De 60-jarige man stond in augustus 2008 voor deze zaak voor de strafrechter. Toen ging het om de inhoudelijke behandeling van de fraudezaak. De rechtbank legde hem toen een gevangenisstraf van 30 maanden op wegens witwassen.

Pluk Ze

Het Openbaar Ministerie heeft steeds meer aandacht voor het afnemen van crimineel verkregen vermogen, ook wel Pluk Ze genoemd. De gedachte achter de Pluk Ze-methode is dat wanneer criminele activiteiten uiteindelijk niet meer winstgevend zijn, men zal afzien van het plegen van die misdrijven.
Provincie:
Tag(s):