maandag, 18. januari 2010 - 21:06

Zes verdachten voor rechter wegens schijnhuwelijken

Den Haag

Het Openbaar Ministerie en de Koninklijke Marechaussee hebben het afgelopen half jaar in totaal zes mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij mensensmokkel.

Vier van de zes mannen worden ervan verdacht dat zij betrokken zijn geweest bij het regelen van schijnhuwelijken voor mannen uit India. De twee andere verdachten wordt verweten dat zij documenten hebben vervalst om zo zelf een schijnhuwelijk in Nederland aan te kunnen gaan. Doel van de schijnhuwelijken is het verkrijgen van een Nederlandse verblijfsstatus.

Vijf van de verdachten wonen in Den Haag en zijn tussen de 29 en 49 jaar oud. De zesde verdachte is 34 jaar en woont in Amstelveen.
In september 2009 werd de eerste verdachte aangehouden en in december de laatste. Het OM heeft de aanhoudingen niet eerder gemeld omdat het onderzoek nog in volle gang was en er tot in december nog verdachten moesten worden aangehouden.

Volgens de mensenhandel-officier van justitie in Den Haag worden de schijnhuwelijken geregeld om zo mannen uit India aan een verblijfsstatus in Nederland te helpen. Uit uitgebreid opsporingsonderzoek blijkt volgens het OM dat de verdachten Poolse en Hongaarse vrouwen betaalden om mee te werken aan een schijnhuwelijk. De vrouwen ontvingen hier een paar honderd euro voor. De Indiase mannen die via het schijnhuwelijk een verblijfsstatus in Nederland kregen, moesten hiervoor enkele duizenden euro’s betalen. Volgens het OM worden de zes aangehouden verdachten verantwoordelijk gehouden voor twee geslaagde schijnhuwelijken. Een derde schijnhuwelijk is niet rond gekomen, maar wordt de verdachten wel als poging daartoe verweten. Net als het vervalsen van meerdere documenten die nodig waren voor het aangaan van de schijnhuwelijken.

De zes verdachten stonden vandaag tijdens een pro-forma zitting voor de rechter. Het opsporingsonderzoek is vrijwel geheel afgerond. Wanneer de inhoudelijke zitting tegen het zestal plaats vindt is nog niet bekend. De verdachten blijven in ieder geval nog de komende negentig dagen in voorlopige hechtenis.
Provincie:
Tag(s):