maandag, 12. juli 2010 - 15:23

Zesvoudig moordenaar Cevdet Y. mag toch op verlof

Amsterdam

De beroepscommissie uit de Raad voor strafrechtstoepassing heeft op 12 juli 2010 uitspraak gedaan op het beroep van Cevdet Y. tegen de beslissing van de Staatssecretaris van Justitie tot intrekking van de machtiging tot begeleid verlof. De beroepscommissie heeft het beroep gegrond verklaard en de beslissing van de Staatssecretaris vernietigd.

Cevdet Y. is op 14 oktober 1984 door het Gerechtshof te Den Haag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het doodschieten van zes mensen in café ‘Het Koetsiertje’ te Delft.

SInds 2001 zit Cevdet Y. in een tbs-inrichting voor het ondergaan van een klinische behandeling. Bij deze behandeling hoord ook begeleid verlof.

Op 27 november 2009 heeft de Staatssecretaris van Justitie het verlof van Y. ingetrokken. Het misdrijf uit 1983 blijkt nog steeds hevige emotionele reacties bij de slachtoffers en nabestaanden op te roepen.

De beroepscommissie is van mening dat de Minister ook in 2001 had kunnen weten dat de verloven tot hevige reacties van de slachtoffers en nabestaanden zou kunnen leiden. De Dr. Henri van der Hoevenkliniek mag dus door gaan met de begeleide verloven als onderdeel van de klinische behandeling van Cevdet Y.
Provincie:
Tag(s):